Gå til sidens hovedinnhold

Sikkerhetsstyrker trues av klimaet

Sikkerhetsstyrker over hele verden står overfor nye utfordringer i forbindelse med klimaendringer.

Dette kommer frem i en rapport som offentliggjøres torsdag. Rapporten er utarbeidet av tenketanken Oxford Research Group. Gruppen offentliggjør regelmessig rapporter på tilstanden til sikkerhetsstyrker verden over.

Nå frykter gruppen at klimaendringer, som fører med seg voldsomme stormer, flom, hungersnød og stigende havnivåer, vil vanskeliggjøre arbeidet for sikkerhetsstyrker i fremtiden, melder Reuters.

- Må reagere
- Det er helt avgjørende at regjeringer begynner å ta de nødvendige grepene som trengs for å utforme effektive løsninger for politi, sikkerhetstjenester og militæret, slik at de kan tilpasse seg de nye endringene, sier Chris Abbot som har forfattet rapporten.

Innen 2050 kan verden ha opp mot 200 millioner klimaflyktninger, og sikkerhetsstyrker må være forberedt på å imøtekomme de utfordringene dette innebærer, konkluderer rapporten.

I tillegg så understreker gruppen at strategiske militærbaser vil etter hvert bli liggende under vann dersom havnivåene fortsetter å stige.

Koster 60 mrd euro
EU-kommisjonen vedtok onsdag et lovforslag med tiltak om hvordan EU skal nå målene om å redusere CO2-utslippene med 20 prosent innen 2020. President for EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, sier at dette vil koste rundt 60 milliarder euro i året frem til 2020. Dette tilsvarer tre euro i uken for hver EU-innbygger.

Miljøorganisasjoner mener derimot at EU burde satt seg et enda høyere mål enn 20 prosent utslippskutt innen 2020, melder BBC.

- Forskere advarer mot at kutt på minst 30 prosent er nødvendig for å avverge en klimakatastrofe, sier Tony Juniper, direktør for miljøorganisasjonen Friends of the Earth UK.

- Løsningen eksisterer. Det vi mangler er politiske ambisjoner og mot, sier han

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus