RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix/AP Photo/APTN)

Sikkerhetsvakter mistenkes for FN-bomben

Sist oppdatert:
De irakiske sikkerhetsvaktene som jobbet ved FN-hovedkvarteret i Bagdad, kan ha vært involvert i terroraksjonen mot bygningen, mener USA.

En amerikansk kilde sier til The New York Times at alle vaktene ved bygningen var agenter for Iraks hemmelige tjenester, og at de før krigen avga rapporter om hva de FN-ansatte i bygningen foretok seg.

FN beholdt sikkerhetsvaktene etter at krigen var over, ifølge den anonyme kilden. Da de amerikanske etterforskerne startet avhørene av sikkerhetsvaktene, skal to av dem ha nektet å samarbeide og ha påberopt seg diplomatisk immunitet.

Diplomater som jobber i utlandet. blir ofte innvilget immunitet for straffeforfølgelse, men de irakiske sikkerhetsvaktene kan ikke påberope seg det, opplyser kilden til The New York Times.

FN skeptisk

Talsmann for FNs generalsekretær Kofi Annan, Fred Eckhard, reagerte med skepsis på opplysningen torsdag.

- Vi forsøker alle å komme til bunnen av dette. Annan sender i kveld sin sikkerhetskoordinator til Bagdad for å granske bombeangrepet. Men oppgaven blir ikke lettere av at det sirkulerer konspirasjonsteorier. Vi må som best vi kan skille fakta fra spekulasjoner, sa Eckhard.

Påtar seg ansvaret

En hittil ukjent islamistisk gruppe tok torsdag kveld på seg skylda for bombingen av FN-hovedkvarteret, ifølge en arabisk TV-kanal.

Satellittkanalen Al-Arabiya meldte at den har mottatt en uttalelse fra en gruppe som kaller seg "Den andre Muhammed-hærens væpnede fortropp", hvor den tar på seg skylden for angrepet hvor minst 24 mennesker ble drept.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere