STOCKHOLM/OSLO (Nettavisen): Politiet tror at den siktede mannen kjørte lastbilen. Han skal være den samme som svensk politi etterlyste i forbindelse med terrorangrepet.

Les også: - Fant hjemmelaget bombe i lastebilen

Han ble klokken 02 natt til lørdag siktet for terrorangrep gjennom mord, opplyser den svenske påtalemyndigheten. Politiets pressetalsmann, Lars Byström, sier til SVT at det trolig var 39-åringen som kjørte lastebilen.

Les også: Flere drept i terrorangrep i Stockholm

Har du tips? Send oss en mail her!

Eksplosiver i lastebilen

Svenske SVT skriver at politikilder forteller at en veske med eksplosiver ble funnet i lastebilen. Det er svært usikkert hva slags eksplosiver det er snakk om. Politiet vil ikke avkrefte eller bekrefte dette.

Politiet har gjennom natten gjennomført flere aksjoner rundt Stockholm. Det ble rapportert at ytterligere en person er pågrepet, men politiet har senere avkreftet at han er pågrepet i forbindelse med terrorangrepet.

Svenske Säpo sier at de nå jobber med å finne ut om terroristen fikk hjelp, eller om han var alene om ugjerningen.

- IS-sympati

Ifølge Aftonbladet er den siktede er en 39 år gammel mann fra Usbekistan.

Ifølge avisen skal mannen ha vist sympati for IS på sosiale medier. Blant annet pekes det på at han skal ha lastet opp propagandafilmer for IS, samt likt et bilde av blodige mennesker tatt sekunder etter angrepet mot Boston Marathon.

Aftonbladet har vært i kontakt med en bekjent av mannen, som forteller at mannen har fire barn og jobber i byggebransjen.

- Han prater aldri om politikk eller religion. Han prater bare om å få flere jobber slik at han kan sende penger hjem til sin familie, sier vedkommende til Aftonbladet.

Vitner fulgte etter siktede

På en pressekonferanse fredag kveld ble det informert om at mannen som er pågrepet, befant seg i en butikk i Märsta da politiet slo til.

Lørdag formiddag kom det også fram at to vitner fulgte etter gjerningsmannen fra Drottninggatan, og varslet politiet. Dette var avgjørende for at politiet fikk arrestert ham så fort.

- Uten dette hadde vi aldri funnet ham så fort, sier en kilde i politiet til Aftonbladet.

- Han oppførte seg slik at han ble interessant. En politipatrulje i nærheten konfronterte ham og pågrep ham, sia Johan Olsson, operativ sjef i Säpo, om påpripelsen.

I følge Expressen var pågripelsen langt mer dramatisk. Avisen skriver at mannen ble pågrepet ved en badeplass i Märsta etter en dramatisk biljakt. Nederst i saken kan du se et bilde fra publikum som viser noe av jakten.

Passer politiets beskrivelse

Mannen skal være lettere skadd og har ifølge Aftonbladet tilstått å ha kjørt lastebilen som braste inn i en gågate i sentrum av Stockholm fredag. Han skal passe til beskrivelsen av den etterlyste mannen som svensk politi offentliggjorde et bilde av noen timer tidligere.

Avisen skriver at den pågrepne personen skal ha hatt glassbiter på klærne sine, og ha vært i besittelse av en finlandshette da han ble pågrepet. Han skal ha blitt observert på overvåkningsbilder på sentralstasjonen i Stockholm, og på tog nordover i byen. Märsta ligger omtrent 40 kilometer nord for Stockholm, i nærheten av flyplassen Arlanda.

Politiet vil ikke bekrefte om det var den pågrepne mannen som kjørte lastebilen som braste inn i folkemengden i en gågate i Stockholm rett før klokka 15 fredag.

- Fortsatt en pågående hendelse

Politiet har holdt kortene tett under etterforskningen. På pressekonferansen fredag ble politiet spurt om den pågrepne mannen skal ha erkjent seg skyldig i angrepet, og om de angivelige skadene han skal ha hatt. Det kunne politiet da ikke uttale seg om, da all informasjon om hendelsen ikke var kjent.

Politiet ville fredag kveld heller ikke bekrefte om den pågrepne mannen antas å ha kjørt lastebilen.

- Det vi kan si, er at mannen befant seg i nærheten av hendelsene, opplyste en talsmann for Stockholm-politiet, Jan Evensson, under pressekonferansen.

- Det kan hende at det var snakk om en enslig gjerningsmann, men vi kan ikke gå ut fra det, understreket Stefan Hector fra Polisens nationella operativa avdelning (NOA).

- Dette er fortsatt en pågående hendelse, sa han.