Gå til sidens hovedinnhold

Sir David Attenborough med skarp klimaadvarsel

Mener sivilisasjonen som vi kjenner den kan kollapse.

LOS ANGELES (Nettavisen): Den britiske programlederen Sir David Attenborough var klar i sitt budskap da han talte på FNs klimatoppmøte i Polen mandag.

Attenborough uttalte at vi står overfor en global menneskeskapt katastrofe, skriver Guardian.

- Det er den største trusselen på tusen år: Klimaendringer, sa 92-åringen til forsamlingen på klimakonferansen COP24.

- Hvis vi ikke tar grep, kan vi se mot en kollaps av vår sivilisasjon og utryddelse av mye av den naturlige verden, la han til.

- Tiden renner ut

Som en del av talen, hadde Attenborough samlet inn videosnutter fra mennesker over hele verden som oppfordret verdensledere til å ta grep.

- Verdens befolkning har talt, sa programlederen etter å ha vist videoen.

- Tiden renner ut. De vil at dere, beslutningstakerne, skal handle nå. Ledere av verden, dere må lede. Videreføringen av vår siviliasjon og naturverden som vi er avhengig av, er i deres hender.

Ferske studier viser at de 20 varmeste årene som har blitt målt, har vært de siste 22 årene.

FN-konferansen startet i den polske byen Katowice søndag, hvor delegater fra nesten 200 land de neste to ukene skal følge opp Paris-avtalen.

- Ute av kurs

FN-møtet i Polen er ifølge BBC det mest kritiske når det gjelder klimaendringer siden Paris-avtalen ble inngått i 2015.

- I sin plan om å redusere katastrofale klimaendringer er verden ute av kurs, sa FNs generalsekretær António Guterres under den offisielle åpningen av konferansen.

I sin tale til delegatene var Guterres tydelig på at verden ikke beveger seg fort nok for å begrense den globale oppvarmingen.

- Selv om vi har blitt vitner til store ødeleggelser verden over som følge av klimaendringene, gjør vi fortsatt ikke nok eller beveger oss fort nok for å redusere katastrofale klimaforstyrrelser, sa Guterres.

Øystaten Fijis statsminister Frank Bainimarama, som ledet fjorårets COP-møte, oppfordret mandag alle nasjoner til å handle for å avverge klimakatastrofer.

- Gud forby dersom vi ignorerer de ufornektelige bevisene og forblir generasjonen som sviktet menneskeheten, uttalte han.

USAs president, Donald Trump, uttrykte nylig skepsis til at klimaendringene er menneskeskapte, etter at hans egen administrasjon offentliggjorde en hardtslående klimarapport.

Rapporten i USA kom to måneder etter FNs klimapanel slapp en dyster klimarapport.

Den sa blant annet at med dagens utslippsnivå av klimagasser kan den globale temperaturøkningen passere 1,5 grader Celsius så tidlig som 2030.

Les også

Malibu: Det brannfarlige området var i lang tid «erobret» av én familie

Kommentarer til denne saken