RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siste håp for palestinerne

Sist oppdatert:
Tirsdag skal giverlandene overtale USA til å gi palestinske myndigheter hjelp gjennom et fond i Verdensbanken. Det er trolig palestinernes siste sjanse.

Giverlandene vil prøve å overtale USA til å godta et fransk forslag som innebærer at bistand kan gå til palestinerne gjennom et fond i Verdensbanken, og gjennom kontoret til president Mahmoud Abbas.

Verdensbanken har sendt et klart signal til giverlandene om at den økonomiske krisen i de palestinske selvstyremyndighetene er mer alvorlig enn tidligere antatt.

Et notat fra Verdensbanken som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til, viser at det kan bli aktuelt å utvide det eksisterende hjelpeprogrammet til også å omfatte lønn til ansatte i Hamas-regjeringen.

Ifølge Verdensbankens tall lever 67 prosent av palestinerne under fattigdomsgrensen, arbeidsløsheten har steget til 40 prosent og palestinernes personlige inntekter har sunket med 30 prosent.

- Vi anser nå at disse anslagene er for lave, heter det i notatet som ble gitt til diplomater i forkant av et møte mellom landene i den såkalte Midtøsten-kvartetten (USA, EU, Russland og FN). Utenriksministrene i Saudi-Arabia og Egypt ble også invitert til møtet som finner sted tirsdag, melder AFP.

Søndag overførte Russland 10 millioner dollar direkte til Hamas-regjeringen. Norge har lovet å bidra med 130 millioner kroner etter en avtale med den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas.

USA og EU har frosset den direkte støtten til de palestinske selvstyremyndighetene for å presse Hamas til å anerkjenne Israel.

Lokal ,regionale og internasjonale banker i de palestinske områdene vegrer seg mot å motta penger fra Den arabiske ligaen, fordi man frykter å bli rammet av amerikanske antiterror-sanksjoner og søksmål, melder AFP.

Hamas-regjeringen har i de siste to månedene ikke klart å betale ut lønn til cirka 163.000 offentlige ansatte. I Verdensbanken frykter man en humanitær krise, som senere kan føre til nye voldsaksjoner.

– En fortsettelse av denne krisen truer med å undergrave palestinske institusjoner og forårsake alvorlige skade på strukturene giverlandene har bygd opp siden 1993. Dette vil gjøre det vanskelig for regjering, privat sektor og nødhjelpsorganisasjoner å operere på en skikkelig måte, står det i notatet fra Verdensbanken.

Brann
En brann har brutt ut i palestinernes nasjonalsforsamling i Ramallah på Vestbredden. Brannen skal være forårsaket av en elektrisk kortslutning, opplyser sikkerhetskilder ifølge AFP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere