RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siste sjanse for Hamas

Sist oppdatert:
Hamas-representantene Yehya al-Abasa og El-Baradawil setter nå sin lit til Norge etter at også Sverige har gitt avslag på deres visumsøknad.

De to har nå søkt visum ved det norske konsulatet på Vestbredden. Begge ønsker å være med en palestinsk delegasjon til Europa senere i måneden.

- Konsulen sa det vil få ti dager å få svar, sier El-Baradawil til TV 2 Nettavisen.

Schengen
Han er skuffet over at Sverige har nektet ham Schengen-visum. De andre delegasjonsmedlemmene har fått Schengenvisum, men Frankrike, og nå Sverige, har nektet de to Hamas-medlemmene innreisetillatelse.

Norge er med i Schengensamarbeidet. Hvis man først får visum til et Schengenland kan man reise fritt mellom de 15 andre. Det er svært sjelden at Norge kan gi nasjonale visum, og dermed avvike fra avslag i andre Schengenland, melder Dagbladet.

- Det virker som om verden er et leketøy i Israels hånd, sier El-Baradawil til TV 2 Nettavisen.

- Vi fikk avslaget etter at det israelske utenriksdepartementet kalte inn den svenske ambassadøren og ba om at vi ikke skulle få visum. Det er urettferdig at vi ikke får reise sammen med resten av delegasjonen.

Palestinakomiteen
Nå håper han at norske myndigheter vil se annerledes på saken. Palestinakomiteen og den palestinske forening har invitert Hamas til Norge, og Utenriksdepartementet har signalisert at man er villige til å la de to møte UD-representanter på embedsnivå.

- Når det gjelder Norge er jeg optimistisk, men ikke like mye som tidligere. Vi har nå kun søkt om visum til Norge, det betyr at vi kun kan besøke dette landet, sier El-Baradawil.

Terrorlister
Den endelige beslutningen tas ved den norske ambassaden i Tel Aviv.

Hamas står fremdeles på EU og USAs terrorliste. Norske myndigheter har valgt å følge FNs terrorliste, der Hamas ikke er oppført.

Amerikanernes syn på møter med Hamas er klar:

- Det bør ikke finne sted møter med Hamas før gruppen anerkjenner staten Israel, tar avstand fra vold og sier seg villige til å følge eksisterende internasjonale avtaler, det vil si veikartet for fred, sier assisterende pressetalskvinne ved den amerikanske ambassaden, Pat Attkisson, til TV 2 Nettavisen.

- Er USA motstandere av et eventuelt møte mellom Hamas og norske UD-representanter?

- Det er en avgjørelse norske myndigheter må ta.

Vil forhandle
Den nye israelske statsministeren Ehud Olmer uttalte ved sin tiltredelse torsdag at han ønsker å forhandle med palestinerne med utgangspunkt i det såkalte «veikartet for fred.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere