*Nettavisen* Nyheter.

Siste stikk i Florida

Hillary Clinton forsøker å få Det demokratiske partiet til å godkjenne Florida-stemmene.

22.05.08 08:42

Etter valgene i Kentucky og Oregon har kandidatene Hillary Clinton og Barack Obama tatt turen til delstaten Florida. Delstaten får ikke lov til å sende sine delegater til landsmøtet i Denver i august fordi de brøt reglene ved å holde nominasjonsvalg for tidlig.

Men nå forsøker Clinton, som vant delstaten, å overtale Det demokratiske partiet til å godkjenne valget, slik at hun kan høste flere delegater under landsmøtet.

Obama leder med 1960 valgte delegater mot Clintons 1780. Dermed er det matematisk umulig for Clinton å ta igjen Obama i de tre gjenværende valgene, som avsluttes 3. juni.

Urettferdig behandlet
- De menneskene som stemte (i Florida red.anm.) gjorde ikke noe galt, sier Clinton som mener at delstaten blir urettferdig behandlet av partiet.

Clinton forsøker også å få godkjent valget i Michigan, som heller ikke får lov til å sende delegatene sine til landsmøtet. Clinton vant også denne delstaten overlegent fordi Obama ikke engang tok seg bryet med å føre opp navnet sitt på stemmeseddelen.

Verken Clinton eller Obama har de nødvendige 2026 delegatene som kreves for å bli nominert. Men det er fortsatt rundt 800 såkalte superdelegater som skal avgi hver sin stemme under landsmøtet.

Tradisjonen tilsier at superdelegatene stemmer på den kandidaten som har flest valgte delegater. Og nettopp derfor er det kritisk for Clinton å få godkjent valgene i Florida og Michigan, slik at hun kan bruke dette til å overbevise superdelegatene om at hun har folket bak seg.

Politiske analytikere tror derimot at det er usannsynlig at partiet vil godkjenne valgene i de to delstatene.

Helt annet fokus
Barack Obama har derimot et helt annet fokus, og konsentrer seg først og fremst om John McCain, som han forsøker å definere som en ny versjon av George W. Bush.

- Vi kan ikke tillate oss fire nye år med George Bushs utenrikspolitikk, og nettopp derfor kan vi ikke tillate oss John McCain, sa Obama under sitt besøk i Florida.

Men Illinois-senatoren tok seg også tid til å rose innsatsen til motkandidaten Hillary Clinton.

- Senator Clinton har drevet en enestående valgkamp, og hun fortjener vår beundring og vår respekt, sa Obama.

Kilder: BBC, CNN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag