RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siste supersoniske passasjertur

(EPA)
Sist oppdatert:
Like etter klokken 17 i dag landet Concorde for aller siste gang. Som vanlig var det ikke hvem som helst som var om bord. Se web-TV av concorde her.

Fredag morgen amerikansk tid lettet den siste British Airways-flighten med Concorde fra JFK-flyplassen i New York, med spesielt inviterte gjester og kjendiser om bord.

Blant berømthetene som var om bord for siste gang, var formel 1-bossen Bernie Ecclestone, skuespilleren Joan Collins, modellene Chrissie Brinkley og Jodie Kidd, TV-kjendisen David Frost og tidligere borgermester i New York, Rudolph Guiliani.

Før take off dusjet vannkanoner det supersoniske flyet i rødt, hvitt og blått vann for å symbolisere det franske, amerikanske og britiske flagget. Like etter klokken 17 fredag ettermiddag landet det historiske Concorden på Heathrow.

27 år
Flyturen representerer slutten på en æra. I 27 år har Concorde fraktet rike og kjente passasjerer over Atlanterhavet fra New York til Paris og London raskere enn noe annet fly. Turen over Atlanteren med Concorde tar rundt tre og en halv time, og flyet flyr med en hastighet som tilsvarer to ganger lydens.

Vel framme på Heathrow landet flight BA002 like etter to andre Concord-fly. Et av dem kom fra Edinburgh og hadde vært på en rundtur over de britiske øyer med konkurransevinnere, BA-ansatte og kjendiser. Det andre hadde vært på en rundtur over Atlanterhavet.

De tre flyene landet med mindre enn fem minutters mellomrom. Og for aller siste gang.

Tusenvis
Tusenvis av skuelystne samlet seg på Heathrow for å se flyene i lufta for siste gang. Politiet fryktet på forhånd en så stor tilstrømning at vanlige passasjerer ved Heathrow risikerte å bli forsinket, og oppfordret derfor folk til å se det hele på TV.

Grunnen til at flyene nå pensjoneres er at det ikke har vært økonomisk lønnsomt å holde dem i drift. Air Frances fly gikk av med pensjon allerede i mai. Nedgangen i verdensøkonomien har ført til at stadig færre har hatt råd til de rådyre billettene.

Etter at en Concorde krasjet i et hotell utenfor Paris i juli 2000 har trafikken aldri helt tatt seg opp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere