RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siv får viljen sin

Sist oppdatert:
Det norske bidraget til Libanon må behandles i full bredde i Stortinget, krever Frp. - Helt OK, svarer Regjeringen.

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Mandag orienterte utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen Stortingets utenrikskomité om regjeringens forslag om å fremme 4 MTB-er til Libanon.

- Det holder ikke, mener FrP.

- Vi vil ha det behandlet i Stortinget. Dette er en midlertidig redegjørelse som på ingen måte forplikter regjeringen, sier Frp-formann Siv Jensen til TV 2 Nettavisen.

- Fremskrittspartiet vil ha en bred behandling av spiellereglene for operasjonen og hva vi utsetter soldatene for, fortsetter hun.

Støtte
Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at Regjeringen ikke har noe problem med å komme Frp i møte.

- Der er regjeringen helt tydelig. Vi stiller i de fora som Stortinget ønsker. Det er avgjørende viktig at vi arbeider for så bred støtte som mulig, sier han til TV 2 Nettavisen.

FN arbeider fortsatt med å utarbeide engasjementsregler for FN-styrken som skal sendes til Søe-Libanon. Støre tror det kan bli nædvendig med en oppklaringsrunde i Sikkerhetsrådet.

- De vi sender må være i stand til å løse oppgavene de blir pålagt, mener han.

Flertall
FrP ønsket opprinnelig å fremme kravet om stortingsbehandling som et forslag for den utvidede utenrikskomiteen. Dette krever at minst seks medlemmer av komiteen stiller seg bak forslaget. Da møtet startet, viste det seg at FrP bare hadde fem representanter til stede.

Hvilken form stortingsbehandlingen vil få, er derfor uklart. Trolig kommer saken likevel opp til åpen behandling i plenum.

Høyre-leder Erna Solberg sier hun ikke har noe i mot Frps krav.

- Vi kommer ikke til å motsette oss en bredere behandling når Regjeringen har flere opplysninger, sier hun.

Mandag diskuterte FN fortsatt sammensetningen av styrken på 15.000 soldater som skal til Libanon. I første omgang skal 3500 sendes. Foreløpig er det uklart hvor størstedelen av styrken skal komme fra.

I en tale mandag lovte USAs president George W. Bush 230 millioner dollar (rundt 1,4 milliarder kroner) i hjelp til Libanon. USA vil ikke sende soldater til landet, men hjelpe FN-styrken med logistikk, kommandoapparat og etterretning.

.

Brudd
I helgen angrep israelske styrker Hizbollah-stillinger i Bekaa-dalen i Øst-Libanon. Jonas Gahr Støre mener angrepet var et klart brudd på våpenhvileavtalen.

- Det er alvorlig. Kommer ett angrep, kommer gjerne ett til, mener han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere