Gå til sidens hovedinnhold

- Sivil luftfart et mål

Det har vært en rekke trusler mot britisk luftfart og flyplassen på Heathrow tidligere, sier terrorekspert Petter Nesser.

- Også tidligere har det vært terrorplaner mot den sivile luftfarten i Storbritannia og flyterminalen på Heathrow, sier terrorekspert Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt til TV 2 Nettavisen.

Han trekker blant annet frem en planlagt aksjon der terrorister ville skyte raketter mot fly som tok av fra flyplassen i 2003. I desember 2001 forsøkte den såkalte «skobomberen» Richard Reid å sprenge et fly på vei fra Paris til Miami ved hjelp av plastiske eksplosiver gjemt i skoen sin. Britisk-pakistaneren Saajid Badat som ble arrestert i november 2003 har innrømmet å forberede en lignende aksjon, men backet ut i siste liten.

- Sivil luftfart har vært og er et mål for al-Qaida, uten at vi vet om denne gruppen er involvert i dagens hendelser, sier Nesser.

- Hvilke grupper har ressurser og kapasitet til å gjennomføre aksjoner av denne typen?

- Det er nærliggende å tenke seg at det kan være en al-Qaidainspirert gruppe, men det er for tidlig å si noe om.

I forbindelse med den spente situasjonen i Midt-Østen var al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri 27 juli på banen og oppfordret til angrep på «Islams fiender» som svar på Israels aksjoner.

- Er det grunn til å tro at en statsmakt kan være involvert?

- Ut fra det trusselbildet man har sett de siste årene er det utvilsomt mest nærliggende å tenke på ikke-statlige aktører, men man kan aldri/ikke utelukke at stater kan være inne i bildet.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden