RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjakklegende kjemper mot utlevering

Sist oppdatert:
Det amerikanske sjakkgeniet Bobby Fischer kjemper en innbitt kamp mot å bli utlevert til hjemlandet etter ti år på flukt.

Bobby Fischer ble i midten av juli anholdt på Narita-flyplassen utenfor Tokyo, da han var på vei til Filippinene. Han ble arrestert etter at han viste fram et ugyldig pass.

Amerikanske myndigheter utstedte arrestordre mot Fischer, etter at han i 1992 reiste til det daværende Jugoslavia for å spille sjakk.

Den tidligere verdensmesteren nå hyret en japansk advokat for å unngå å bli utlevert til USA.

Advokaten, Masako Suzuki, sender mandag en appell til japanske justismyndigheter for å forhindre utleveringen.

Trakk seg tilbake
Fischer, som en gang sa at «alt jeg vil er å spille sjakk», har gjort svært lite av det etter århundrets sjakkmatch da han slo Boris Spasskij og ble verdensmester i 1972. I stedet for å bruke sin nyvunne status til å tjene masse penger og bli en superstjerne, trakk Fischer seg tilbake.

Tre år senere ble han strippet for verdensmester tittelen fordi han ikke ville forsvare den mot Anatoli Karpov. I 1992 spilte han imidlertid omkamp mot Spasskij og tjente 3,3 millioner dollar, eller 22,5 millioner kroner etter dagens kurs, på matchen. Men matchen foregikk i den jugoslaviske delrepublikken Montenegro, og ved å reise dit, brøt han det amerikanske forbudet mot samkvem med Jugoslavia.

Siden den gang har Fischers bosted vært et mysterium. Han skal ha bodd noen år i Mellom-Europa før han flyttet til Tokyo.

Støttet terrorangrep
Hans antisemittiske uttalelser i flere intervjuer har gjort ham upopulær i USA, og etter 11. september 2001 gikk han ut og støttet terrorangrepene mot New York og Washington.

- Det er strålende nyheter. Det er på tide å gjøre slutt på USA en gang for alle, sa Fischer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere