RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjakkmester tatt etter ti år på flukt

Sist oppdatert:
Det eksentriske amerikanske sjakkgeniet, Bobby Fischer, ble denne uken anholdt på Narita-flyplassen utenfor Tokyo, da han var på vei til Filippinene.

USA nekter å opplyse om landet vil begjære tidligere sjakkverdensmester Fischer utlevert fra Japan.

Han ble arrestert etter at han viste fram et ugyldig pass, meldte det japanske nyhetsbyrået Kyoto fredag. Amerikanske myndigheter utstedte arrestordre mot Fischer, etter at han i 1992 reiste til det daværende Jugoslavia for å spille sjakk.

Pressetalsmann Richard Boucher i utenriksdepartementet i Washington bekreftet at Fischer er arrestert i Tokyo og at han hadde fått besøk fra det amerikanske konsulatet der. Utover dette var pressetalsmannen svært knapp i sine kommentarer, skriver NTB-Reuters-AFP.

- Loven om privatlivets fred setter grenser for hva jeg kan si om herr Fischer. Jeg vil ikke gi meg ut på spekulasjoner om hvilke lover han kan ha brutt, men han er ettersøkt av en domstol i hovedstadsdistriktet District of Columbia, sa Boucher fredag.

Trakk seg tilbake
Mannen som en gang sa at «alt jeg vil er å spille sjakk», har gjort svært lite av det etter århundredes sjakkmatch da han slo Boris Spasskij og ble verdensmester i 1972. Istedetfor å bruke sin nyvunne status til å tjene masse penger og bli en superstjerne, trakk Fischer seg tilbake.

Tre år senere ble han strippet for verdensmester tittelen fordi han ikke ville forsvare den mot Anatoli Karpov. I 1992 spilte han imidlertid omkamp mot Spasskij og tjente 3,3 millioner dollar, eller 22,5 millioner kroner etter dagens kurs, på matchen. Men matchen foregikk i den jugoslaviske delrepublikken Montenegro, og ved å reise dit, brøt han det amerikanske forbudet mot samkvem med Jugoslavia.

Siden den gang har Fischers bosted vært et mysterium. Han skal ha bodd noen år i Mellom-Europa før han flyttet til Tokyo.

Støttet terrorangrep
Hans antisemittiske uttalelser i flere intervjuer har gjort ham upopulær i USA, og etter 11. september 2001 gikk han ut og støttet terrorangrepene mot New York og Washington.

- Det er strålende nyheter. Det er på tide å gjøre slutt på USA en gang for alle, sa Fischer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere