Sjeik Yassin: Mektig fiende av Israel

Sjeik Ahmed Yassin, som mandag ble drept i et israelsk angrep, var bundet til rullestolen og nesten blind. Men bak den svakelige overflaten var han en av Midtøstens mektigste menn og Israels hardeste fiender.

Den siste tiden vokste hans makt enda mer, ettersom flere og flere palestinere vendte seg bort fra en fullstendig fastkjørt fredsprosess. Blant Yassins tilhengere steg Israel-hatet til nye høyder, etter at israelerne i september i fjor gjorde et mislykket forsøk på å drepe ham.

Yassin hadde ifølge BBC bare forakt til overs for dem som forsøkte å forhandle fram en fred med Israel.

– Den såkalte fredens vei er har ikke noe med fred å gjøre, og kan ikke erstatte motstand og hellig krig, sa han flere ganger.

Mental styrke
Ahmed Yassin ble født i det som da var det britiske mandatområdet Palestina i eller omkring 1938. Han ble lammet i begge armer og begge bein etter en ulykke i barndommen, men ulykken reduserte ikke hans mentale styrke.

Hans åndelige og politiske overbevisninger ble til i en nederlagets og ydmykelsens tid for palestinerne, og han ble styrket i sitt radikale syn mens han studerte ved universitetet Al-Azhar i Kairo. Al-Azhar regnes som arnested for islamistpartiet Muslimsk brorskap. Yassin var ifølge BBC aktivt med i en palestinsk fløy av dette egyptiske partiet. Men han ble ikke kjent utenfor Midtøsten før under den første intifadaen, det palestinske opprøret som brøt ut i 1987.

"De nidkjære"
Det var på den tiden at en gruppe palestinske islamister tok navnet Hamas, som betyr "de nidkjære". Som gruppens åndelige leder ble sjeik Yassin i 1989 arrestert av israelerne og dømt til livsvarig fengsel for å ha beordret drap på palestinere som samarbeidet med Israel.

Han ble løslatt i 1997, i bytte mot to israelske agenter som hadde vært innblandet i et drapsforsøk på en annen Hamas-leder i Jordan. Hans popularitet vokste i årene han satt fengslet, og mange palestinere betraktet ham som en levende martyr.

I september i fjor forsøkte israelerne å drepe ham mens han var på besøk hos en Hamas-kollega i Gaza-stripen. Mandag morgen slo israelerne til igjen, idet sjeik Yassin forlot en moské i det samme området - og denne gangen slapp han ikke levende fra det.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag