Sjekker døde svaner

Foto: (EPA/Scanpix)

Fire døde svaner blir nå sendt til laboratorium i Danmark. Man frykter de kan være smittet av det fryktede H5N1-viruset.

15.02.06 14:26

I går ble det funnet døde svaner i Østersjøen som var smittet av fugleviruset. I dag ble fire svaner funnet på Bornholm, melder Berlingske.dk. Nå frykter danskene at også disse skal være smittet med H5N1.

Nedringt av bekymrede dansker
Om lag 150 danske borgere har siden onsdag morgen ringt det danske Mattilsynet og fortalt om døde fugler som er funnet. Fuglene skal være funnet på Bornholm, Falster, Lolland og Skjælland.

Strømmen av henvendelser kom etter at Mattilsynet ba folk om å kontakte dem dersom de fant døde svaner eller ender i området.

Ifølge Berlingske.dk er det funnet fire døde svaner på Hasselø på Falster og en død svane på Lalandia på Lolland. Disse blir nå sendt inn til undersøkelser. Man regner med det vil ta et par dager før resultatene av analysene er klare.

På Kalvehave på Sydsjælland er det observert en død svane 50 meter ute på isen, men så langt har politiet ikke klart å ta seg frem til den døde fuglen, ifølge TV 2 Øst.

- Ekstra oppmerksomme
Falster ligger kun 40 km nord for den tyske øyen Rügen, hvor man fant svaner som myndighetene onsdag morgen kunne konstatere var smittet av H5N1-viruset.

- Vi er selvfølgelig spesielt oppmerksomme på fugleinfluensa etter funnet i Rügen, men jeg vil gjerne understreke at det er normalt at det dør et visst antall svaner om vinteren, sier dyrelege Jørgen Vendelboe fra Mattilsynet Øst ifølte TV 2 Bornholm.

Økt beredskap
Også i Sverige og Norge er beredskapen på topp etter funnene på Rügen. Fjærkre i Sverige og Norge er nå beordret inn under tak, i et forsøk på å minske faren for smitte.

Direktør i svenske Jordbruksverket, Leif Denneberg, sier til Svenske Dagbladet at han frykter svaner fra Sverige kan oppholde seg på Rügen nå.

Onsdag kom flere rapporter om funn av død fugl i Skåne.

- Dreier det seg om fugler som nylig har dødd, undersøker vi saken, sier landsveterinær Carl-Gustaf Kolmodin til lokalavisen Ystads Allehanda.ifølge Aftonbladet.

Ved ti-tida onsdag hadde han fått melding om fem døde fugler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.