RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: STRINGER (Reuters)

Sjekker ut rykter om Ebola-utbrudd

Sist oppdatert:
Nabolandene til Uganda undersøker rykter om spredning av det livsfarlige viruset.

Tidligere i sommer ble det påvist et utbrudd av det dødbringende og smittefarlige viruset Ebola vest i Uganda. Viruset anses for å være blant de mest aggressive i hele verden med en dødelighetsrate på opp mot 90 prosent. Sykdommen smitter via kroppsvæsker som spytt, blod og svette.

16 dødsfall
Hittil i sommer har ugandiske myndigheter bekreftet 16 dødsfall. Helsemyndighetene har opplyst om 59 mistenkte tilfeller av Ebola-smitte, ifølge en pressemelding fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

36 pasienter holdes fortsatt i isolasjon i Kagadi sykehus i Kibaale-distriktet.

Myndighetene i Uganda jobber på spreng for å få kontroll over utbruddet. Sentralmyndighetene har øremerket 250.000 dollar til lokalmyndighetene i Kibaale for å håndtere situasjonen. I tillegg bistår flere hjelpeorganisasjoner.

Rykter om spredning
Samtidig går det rykter om at Ebola-viruset har spredd seg til nabolandene Sør-Sudan, Kenya, Rwanda og Tanzania. Nabolandene har tatt forholdsregler og overvåker situasjonen. Helsemyndighetene er spesielt vare for symptomer som kan knyttes til det livsfarlige viruset.

Det finnes ingen kur mot Ebola, men pasienter kan behandles for symptomer som diaré, oppkast og feber.

Nabolandene har iverksatt en granskning av ryktene om Ebola-utbrudd, og alle med unntak av Tanzania har utelukket at det er påvist Ebola i deres land. Tanzania undersøker fortsatt ryktene.

I Kenya var det mistanke om at to pasienter var blitt smittet av Ebola, men testresultatene var negative, opplyser en talsmann for helsemyndighetene, melder Reuters.

Frykt for smitte
Så langt er det ikke påvist Ebola-smitte utenfor Kibaale-distriktet, som ligger 170 kilometer vest for hovedstaden Kampala.

Selv om innbyggerne i Vest-Uganda holder seg innendørs i frykt for smitte, sier turistminister Ephraim Kamuntu at resten av landet er trygt.

Årets utbrudd er det fjerde siden 2000, da 224 mennesker døde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere