RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjevardnadse erklærer unntakstilstand

Sist oppdatert:
Georgias president Eduard Sjevardnadse har erklært unntakstilstand i landet, etter at hundrevis av demonstranter lørdag tok kontroll over parlamentet.

Den omstridte presidenten betegner demonstrantenes inntogsmarsj i parlamentet som forsøk på et væpnet kupp, melder NTB-Reuters-AFP.

–Dette er et forsøk på et statskupp og et forsøk på å styrte presidenten, sa Sjevardnadse.

–Jeg kan ikke gjøre annet nå. Jeg erklærer unntakstilstand. Dette er en spesiell ordre, og både forsvarsdepartementet og innenriksdepartementet vil bli involvert. Og vi vil gjenopprette ro og orden, fastslo han.

Fløyelsrevolusjon
Opposisjonsleder Mikhail Saakasjvili understreket fredag at han leder en «blodløs fløyelsrevolusjon». Lørdag oppfordret han sine 30.000 meddemonstranter i hovedstaden Tbilisi til å oppføre seg, men truet samtidig presidenten med at de ville «komme og ta» ham hvis han ikke fulgte oppfordringen om å forlate parlamentet i løpet av 45 minutter.

En snau time etter at fristen var gitt, presset 200-300 demonstranter seg inn i parlamentet der presidenten var midt i en tale. Sjevarnadse ble ført ut av bygningen av sine egne livvakter, mens opposisjonslederen triumferte på balkongen og talte til menneskemengden.

I live
- Det væpnede angrepet på presidenten er over uten sårede. President Sjevarnadse er i live. Et væpnet kupp har funnet sted i Georgia, heter det i en uttalelse fra landets informasjonskontor lørdag ettermiddag.

Myndighetene har siden fredag kveld fryktet at det skal bryte ut borgerkrig i den tidligere Sovjetrepublikken. Opprørspoliti med hjelmer og visir har holdt vakt rundt bygningen og det er så langt ikke meldt om drepte eller sårede.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere