RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjia-parti vant valget i Irak

Sist oppdatert:
Medlemmer fra den irakiske valgkommisjonen presenterte søndag ettermiddag resultatene fra valget.

Adil Al-Lami ved valgkommisjonen startet pressekonferansen i Bagdad sønda ettermidag med å lese opp samtlige stemmeresultat fra de ulike regionene.

Ifølge Sky News vant sjia-partiet Den forente irakiske alliansen valget, med 47,6 prosent av stemmene. Den kurdiske samlelisten, Kurdistans allianse, fikk nest flest stemmer, med 25,4 prosent.

Ifølge CNN mangler Den forente irakiske alliansen dermed bare sju seter i den 275 store nasjonalforsamlingen, på å ha flertall.

Den kurdiske samlelisten får rundt 70 representanter i forsamlingen.

Den midlertidige statsministeren, Iyad Allawi, fikk 13,6 prosent av stemmene. Allawis parti Det irakiske partiet for nasjonal enighet blir dermed det tredje største partiet i nasjonalforsamlingen med 38 representanter.

Må danne koalisjon
Resultatene tilsier at Den forente irakiske alliansen må danne en koalisjon med andre i nasjonalforsamlingen, for å få gjennom sin politikk, og velge en president og statsminister, ifølge Asscoiated Press.

Uansett er valget en stor seier for sjia-befolkningen, som ble neglisjert og undertrykt under Saddam Husseins regime. Flertallet av den irakiske befolkningen er sjiaer, som har vært berøvet nasjonal makt siden opprettelsen av den moderne irakiske staten etter Andre verdenskrig.

Abdul Aziz al-Hakim som topper listen til Den forente irakiske alliansen, bodde i eksil i Iran i flere år, før han kom tilbake i april 2003. Hakim leder Rådet for islamsk revolusjon i Irak, og har lovet at sunnimuslimer vil få en rolle i det framtidige styre, selv om de boikotter valget.

Lav deltakelse i sunni-områder
Valgdeltakelsen var ifølge Sky News på 58 prosent, eller 8,55 millioner stemmer.

Det var lav deltakelse flere sunni-dominerte områder. I Anbar valgte bare to prosent av de stemmeberettigede å stemme, og i Salhadin var deltakelsen på 29 prosent.

Mange sunnimuslimer valgte å boikotte valget, eller uteble i frykt.

Hevdet valgseier
Tidligere søndag hevdet sjia-partiet Den forente irakiske alliansen, at de hadde fått 60 prosent av stemmene.

Lørdag sa en talsmann for valgkommisjonen, Farid Ayar, at resultatet ville bli offisielt etter tre dager.

- Vi vil vente tre dager for mulige innsigelser fra politiske grupperinger. Om det ikke kommer noen krav, vil resultatet bli godkjent, sa Ayar ifølge BBC.

Valget var det første frie valget i landet på 50 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere