RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjia-topp tatt i Bagdad

Sist oppdatert:
Talsmannen for den unge sjiallederen Muqtada Al-Sadr ble fredag arrestert av amerikanske styrker. Tilhengene varsle hevn mot amerikanerne.

Abdulhadi Al-Daraji er en av topplederne i Muqtada Al-Sadrs parti og talsmann for partiet.

Ifølge amerikanere styrker han involvert i drap, tortur og kidnapping av flere sunnimuslimer. Han skal også ha kontakt med den fryktede Abu Darah, melder Al-Arabiya tv.

Leser også:Bagdads farligste mann

Abu Darah, eller Sija al-Zarqawi som folk kaller ham, er ansvarlig for hundrevis av drap på sunni-muslimer og er etterlyst av de amerikanske styrkene.

Dette bildet av Abu Darah er fra en video som ble funnet da en medarbeider av Darah ble tatt til fange. Ellers finnes det ikke bilder av Bagdads farligste mann.

Advarer
Abdelrazak Al-Nadawi fra Al-Sadrs parti ber amerikanerer å løslate Al-Daraji.

- Vi ber Al-Sadr-tilhengerne om å delta i en demonstrasjon etter fredagsbønnen. Vi kan ikke å være tålmodighet lenge, sier Al-Nadawi, melder al-Jazeera tv.

I et intervju med Italienske avisen La Repubblica sier sjialederen Muqtada Al-Sadr at al-Mahdi-militsensgruppe ikke vil hindre statsminister Nuri Al-Malikis plan for å stabilisere sikkerhetssituasjon i Bagdad.

Han frykter likevel at han er et mål for den varslede amerikanske offensiven i Bagdad, og har flyttet familien sin til et trygt sted.

Forbereder angrep
Den irakiske sunni parlamentsmedlemmet, Mohamed Al-Daine sa i forrige uke til Nettavisen at Bagdad kan seg «et blodbad».

- Vi venter oss et blodbad i Bagdad og andre deler av Irak. President George Bush har gitt grønt lys til amerikanske styrker om å støtte den irakiske hæren i raid mot militsgrupper i Bagdad. Vi tror at amerikanerne forbereder seg på et stort angrep mot bydelen Al-Sadr for å ramme Al-Mahdi-militsen som står bak mange drap på folk i Bagdad, spesielt sunni-arabere, sa den irakiske parlamentsmedlemmet, Mohamed Al-Daine, til Nettavisen på telefon fra Bagdad.

Nekter
Al-Daine sa også at USA presser de kurdiske myndighetene i Nord-Irak til å sende flere tusen av sine militssoldater til Bagdad for å slå ned på Muqtada Al-Sadrs militsgruppe, som har base i Al-Sadr.

- Flere sjiamilitære ledere og soldater nekter å være med i angrepene mot sjiamilitsgruppen, sier Mohammed Al-Daine.

USA- forsvarsminister Robert Gates kom fredag på et uanmeldt besøk til byen Basra i Sør-Irak. Gates kom til Irak for å diskutere situasjonen i landet med amerikanerne, britene og irakere militære ledere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere