RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjialeder oppfordrer til selvmordsaksjoner

(Scanpix)
Den omstridte sjialederen Moqtada al-Sadr truet fredag med å bruke selvmordsbombere mot amerikanske soldater hvis de rykker inn i den hellige byen Najaf.

- Vi er villige til å la blod flyte for å beskytte våre hellige byer, sa Sadr under fredagsbønnen da han talte til flere tusen tilhengere i Kufa. Sjialederen understreket at mange troende er kommet til ham og har bedt om å få bli martyrer.

- Jeg ber dem om å vente, men hvis det blir et militært angrep mot en av våre hellige byer eller mot våre religiøse ledere, vil vi ikke nøle med å slå til. Og vi vil ikke gi opp før fiendens styrker er knust, sa Sadr.

Al-Sadr er nærmest innesperret i sjiaenes aller helligste by Najaf, der han har søkt tilflukt. Amerikanerne ønsker å slå kloa i ham fordi han er mistenkt for drap på en proamerikansk sjialeder i fjor.

Sammenstøt

Amerikanske soldater støtte fredag sammen med sjiamuslimske militsgrupper i den hellige byen Karbala, opplyser øyenvitner og irakisk politi. Denne byen ligger ikke langt unna Najaf, der 2.000 amerikanske soldater står oppmarsjert.

Mehdi-militsen som er lojal overfor al-Sadr, skjøt med geværer og rakettdrevne granater mot de amerikanske soldatene, og ødela to militærkjøretøyer, ifølge øyenvitnene.

En talsmann for den polsk-ledede okkupasjonsstyrken i området bekrefter at det fant sted trefninger i sentrum av Karbala. En soldat fra okkupasjonsstyrkene og fem irakiske sivile ble såret i det timelange sammenstøtet. Samtidig er det meldt at en bulgarsk soldat er død etter et bakholdsangrep natt til fredag.

Ifølge det bulgarske forsvarsdepartementet har bulgarske soldater ansvar for vaktholdet rundt rådhuset i Karbala. Mehdi-militsen opererer fortsatt inne i Karbala og Najaf, mens de amerikanske styrkene har lyktes i å nøytralisere denne militsen andre steder.

Rolig i Falluja

Irakernes opprør mot okkupasjonsstyrkene får stadig mer vind i seilene i det sjiamuslimske Sør-Irak. Men lenger nord i den sunnimuslimske bastionen Falluja er det langt roligere.

Men opprørerne holder stand inne i byen med 300.000 innbyggere og ingenting tyder på at de akter å overgi seg. Men utenfor bygrensen står flere avdelinger marineinfanterister klare til å aksjonere, opplyser amerikanske offiserer.

Et 20-talls frivillige var fredag i gang med grave fram omkomne fra hus som ble lagt in ruiner under de harde kampene om Falluja tidligere denne måned. Ifølge øyenvitner ble tre lik gravd fram fredag mens sju ble funnet torsdag. (NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere