*Nettavisen* Nyheter.

Sjiamuslimsk opprør sprer seg i Irak

Foto: (Scanpix)

Rasende sjiamuslimer samlet seg mandag morgen i Sadr-byen utenfor Bagdad i protest etter sammenstøtene med amerikanske soldater søndag.

05.04.04 13:19

Minst 28 irakere ble drept og 75 såret i kampene som oppsto mellom amerikanske soldater og sjiamuslimsk milits søndag, opplyser en ansatt ved et sykehus i byen til det franske nyhetsbyrået AFP.

Også sju amerikanske soldater ble drept i sammenstøtene. Ifølge amerikanske kilder benyttet sjiamilitsen automatvåpen og rakettdrevne granater under angrepet, som ble slått tilbake av soldater fra okkupasjonsstyrken.

I flere byer i Irak reiser tilhengere av den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr seg mot den amerikanske okkupasjonsmakten.

Kriminell
De radikale sjiamuslimenes forhold til okkupasjonsmakten har tilspisset seg kraftig den siste tiden.

Mandag beskrev lederen av Iraks USA-innsatte siviladministrasjon, Paul Bremer, sjialeder Moqtada al-Sadr som en kriminell som truer Iraks sikkerhet.

- Vi har en vanskelig sikkerhetssituasjon. Vi har en gruppe under Moqtada al-Sadr som prinsipielt har plassert seg på siden av legitime myndigheter, koalisjonen og irakiske tjenestemenn, sa Bremer.

En av årsakene til sjiamuslimenes raseri er at okkupasjonsmakten nylig stengte Moqtada al-Sadrs avis al-Hawza og pågrep en av hans nærmeste medarbeidere, sjeik Mustafa al-Yacoubi.

Okkupasjon i Basra
I Basra i Sør-Irak inntok radikale sjiamuslimer mandag guvernørbygningen i byen. En korrespondent for nyhetsbyrået AFP så medlemmer av Sadrs såkalte Mehdi-hær som gikk inn i bygningen ved daggry, og heiste et grønt flagg på taket.

Senere bekreftet det britiske forsvarsdepartementet at bygningen var inntatt.

- Noen medlemmer i den sjiamuslimske Sadr-gruppa gikk inn i bygningen og okkuperte den fredelig i løpet av natten, sa en talsmann for departementet. Han sa videre at det pågår forhandlinger mellom gruppa og irakiske tjenestemenn. De britiske soldatene i okkupasjonsstyrken har sitt hovedkvarter i Basra.

Kamper i Falluja
Samtidig var den amerikanskledede okkupasjonsstyrken i konflikt med sunnimuslimene i Falluja-området.

Styrkene stengte mandag hovedveiene fra den irakiske hovedstaden Bagdad til Jordan på grunn av en pågående militæraksjon.

Militæraksjonen er rettet mot irakiske motstandsgrupper i området rundt byene Falluja og Ramadi.

I Falluja skal flere mennesker ha blitt drept og mange skadd i flere sammenstøt med amerikanske styrker rundt byen tidlig mandag morgen, hevder innbyggere i byen.

Ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP sperret soldatene av alle veiene som fører inn til byen og stengte dermed innbyggerne inne.

Falluja, en av de viktigste byene for sunnimuslimene i Irak, har vært et sentrum for den sunnimuslimske motstanden mot den amerikanske okkupasjonsmakten. Det var her fire sivile amerikanere ble drept og likene maltraktert i forrige uke.

Bildene fra likskjendingen sendte sjokkbølger over hele verden, og USA har lovet hevn etter drapene.

Omfattende uro
Søndag ble det meldt om omfattende sjiamuslimsk uro i en rekke irakiske byer. I sjiamuslimenes hellige by Najaf ble minst 22 mennesker drept og over 200 såret, blant dem to soldater fra okkupasjonsstyrken - én amerikansk og en fra El Salvador.

I Amara i det sørlige Irak ble fire mennesker drept og åtte såret i kamp med britiske soldater, og i Nassiriya ble en italiensk soldat lettere såret.

I Mosul i Nord-Irak ble en amerikansk soldat drept og en annen såret da en bombe eksploderte ved en militærkolonne. Bomben var plassert på hovedveien i byen, som ligger 390 kilometer nord for Bagdad.

Blodig uke
Helgens sjiaopprør i Irak markerte slutten på en særdeles blodig uke for amerikanerne i Irak.

Onsdag ble fem amerikanske soldater drept av en veibombe vest for Bagdad, og bare noen timer senere ble fire sivile amerikanere som arbeidet for okkupantmakten drept i Falluja.

Fjernsynsbildene av jublende sunnimuslimer som mishandlet de fire likene på det groveste i Fallujas gater sjokkerte hele verden, ikke minst amerikanske seere.

USA har siden invasjonen for ett år siden mistet 610 soldater i Irak, hvorav over 400 i kamp. Britene har mistet 58 mens de øvrige landene som deltar i okkupasjonsstyrken, har mistet 43.

(NTB-Reuters-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.