Sjokkangrep fra sunni-rebeller

Amerikanske marinesoldater slo mandag tilbake et koordinert angrep mot regjeringsbygg og militærposter i Ramadi.

Opprørerne brukte selvmordsbombere i bil, granatkastere og automatvåpen i angrepet mot den viktigste regjeringsbygningen i Ramadi. Også to av den amerikanske hærens observasjonsposter ble rammet.

Angrepet varte omkring 90 minutter. Det er andre gang regjeringsbygninger i området har blitt rammet. Anbarprovinsen er et sentrum for de sunnidominerte opprørsgruppene, melder AP.

Kamper i Bagdad
I Bagdad utkjempet amerikanske og irakiske styrker et slag med omkring 50 opprørere i den sunnidominerte bydelen Azamiyah. Kampene varte i flere timer. Minst fem opprørere ble drept og to irakiske soldater såret, ifølge amerikanske militærkilder.

Angrepet i Ramadi begynte da to selvmordsbombere i bil raste mot regjeringssenteret i byen. De amerikanske marinesoldatene som vokter bygget åpnet ild etter først å ha avfyrt varselsskudd. Bilene eksploderte på hovedveien i en diger ildkule.

Andre opprørere avfyrte granater mot amerikanske stillinger på taket av regjeringsbygget, og mot en annen observasjonspost.

Kampene viser at opprøret lever i beste velgående i sunnidominerte områder.

Beskjøt moske
En tanks fra den amerikanske hæren fyrte av et skudd mot en liten hvit moske der omkring 15 opprørere lå og skjøt på regjeringsbygget.

Ifølge amerikanske militærkilder skal dette være fjerde gang på tre og en halv uker at opprørerne har brukt moskeen til å skyte på regjeringsbygget.

Tirsdag var det uklart hvor mange som hadde mistet livet i angrepet. Angrepet i Ramadi var det største siden 8. april, da opprørsgrupper beleiret regjeringsbygget til de ble angrepet av amerikanske jetfly.

I Anbarprovinsen er det daglig omkring 18 angrep fra opprørernes side.

Amerikanske myndigheter har oppfordret den irakiske nasjonalforsamlingen til å få fortgang i arbeidet med å danne en nasjonal samlingsregjering der både sjiamuslimer, kurdere og sunnier er representert. Prosessen har stått i stampe på grunn av sunniene og kurdernes protester mot den sjiamuslimske statsministerkandidaten Ibrahim al-Jaafari.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.