Gå til sidens hovedinnhold

- Sjokkbølger inn i EU-systemet

Sp-leder Åslaug Haga sier svenskene sender sjokkbølger inn i EU-systemet. Hun mener söta bror nå får mer innflytelse over utviklingen i Sverige.

Åslaug Haga tror ikke Sverige vil få det vanskeligere i EU etter at svenskene søndag sa nei til å bli med i ØMU, EUs økonomiske og monetære union.

Klokt valg
- Nei, jeg tror ikke det. Jeg mener de har gjort et klokt valg. Sverige bevarer nå sin økonomiske handlefrihet, og svenskene får økt innflytelse over utviklingen i sitt eget land. Dette resultatet sender sjokkbølger innover EU-systemet, sier Haga til TV 2 Nettavisen.

Hun innrømmer at Sverige nå havner "noe ut på sidelinjen" men understreker at det ikke trenger å være negativt for svenskene.

- Dette er en folkelig protest mot det som kan få for store konsekvenser med hensyn til sikring av sysselsetting og velferd. Samtidig har det vært en protest mot en integrasjonsprosess fjernt fra folks hverdag.

Girer om til EU-valg
Ifølge Sp-lederen er svenskenes nei et skudd for baugen for den norske ja-siden.

- Jeg tror ikke vi skal overdrive betydningen av resultatet, men jeg mener det sender et varsku til ja-siden i Norge, og de bør legge seg dette tungt på minne, sier Haga.

- Ja-partiene på Stortinget har jo sagt at valget i 2005 blir et EU-valg, så etter i kveld vil vi gire om og forberede oss på dette.

Neppe svenske-effekt
Noen svenskeeffekt i den norske opinionen tør likevel ikke Haga å håpe på.

- Erfaringsmessig har avstemninger i andre land ikke spesiell betydning for utfallet hjemme. Men det er klart dette øker selvtilliten til den norske nei-siden.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot