Sjokkert etter Darfur-besøk

Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Cris BOURONCLE

Amnesty sendte en representant til Darfur for å finne ut hva som egentlig skjer i regionen. Les skrekkhistoriene hun kom tilbake med.

18.09.04 17:07

- Landsbyer er brent, mennesker slaktet ned og kvinner og jenter voldtatt, forteller Amnesty Internationals generalsekretær Irene Khan etter fire dager i Darfur.

Khan har besøkt den vestlige regionen i Sudan for å se med egne øyne hvordan situasjonen er. USAs utenriksminister har kalt det som skjer for folkemord, utført av den arabiske regjeringsvennlige Janjaweed-militsen.

Khan sier at hun ble særlig sjokkert av det hun fikk høre om den stadige volden mot kvinner, spesielt voldtekter og andre overgrep gjennom den 19 måneder lange konflikten.

Hun så også nedbrente landsbyer. Noen steder var det bare potteskår og barnesko som fortalte at noen hadde bodd der for ikke så lenge siden.

Massakre
I Gokar, en landsby sør for Darfurs hovedstad Geneina, møtte Khan og følget hennes en mann som fortalte hvordan regjeringsvennlig milits hadde drept 56 mennesker. Slektningene la dem i en massegrav før de flyktet selv.

Sudanske sikkerhetsstyrker i Darfur hevder de ikke har fått noen ordre om å avvæpne militsen som anklages for grusomhetene. Det til tross for et økende internasjonalt press mot regjeringen i Khartoum for å sørge for sikkerheten, forteller Khan.

- Den væpnede militsen er fortsatt i høy grad til stede, understreker hun.

Om lag 50.000 mennesker er døde og 1,4 millioner er jaget på flukt i Darfur, der arabiske militsgrupper gjennomfører den brente jords taktikk mot den svarte befolkningen.

Massevoldtekter
I Sisi, en leir for fordrevne utenfor Geneina, fikk Amnesty-teamet høre om 76 voldtektstilfeller mellom februar og september. I ni tilfeller ble offeret gravid.

Men det er trolig toppen av et isfjell. De fleste voldtektsofrene i det konservative muslimske samfunnet er redde for å fortelle om overgrepene.

- Det er vanskelig for kvinner å fortelle om voldtekt, sier Khan på telefon fra Geneina, der Amnesty-teamet avsluttet en fire dagers reise i regionen lørdag.

Khan møtte en ung jente som sa hun var blitt voldtatt av fem menn. Hun sa at hun hadde rapportert overgrepet til politiet og sagt at hun gjenkjente overgriperne, men politiet gjorde ingenting.

- Nå er jenta gravid, sier Khan.

Sviktet
Regjeringen i Khartoum sier at sikkerheten er blitt bedre for flyktningene, men de fleste av dem er fortsatt svært sårbare, sier Khan.

- Det store problemet er sikkerhet og trygghet.

Det er utplassert flere tusen politifolk i Darfur i det siste, men folk har ingen tillit til dem.

- De føler at myndighetene har sviktet dem.

Khan og hennes gruppe møtte også flyktninger som sa at de ikke tør å reise hjem igjen.

- Alle sa at de ikke tror det er trygt å dra hjem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag