RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjokktall ga børssmell

Sist oppdatert:
- I himmelens navn, hvorfor sa de ikke noe før, spør finansfolket.

Skuffende utsikter fra gigantkonglomeratet General Electric ga USA-børsene en begredelig ukeslutt.

NA24 - din næringslivsavis

Næringsindeksen Dow Jones detter hele 2,04 prosent til 12325,42 poeng. Den langt bredere S&P 500-indeksen raser like mye som sin søsterindeks, ned 2,04 prosent til 1332,83 poeng. Teknologidominerte Nasdaq Composite er verst, med et fall på 2,61 prosent til 2290,24 poeng.

Ubehagelig overraskelse
General Electric er selskapet på alles lepper. Med en børsverdi på rundt 320 milliarder dollar er konglomeratet en av børsens virkelige tungvektere. Denne fredagen kom de med førstekvartalsresultatet, og det slo ned som en bombe på finansmarkedene.

- GE pleier aldri å overraske oss, og de hadde hele mars måned på å fortelle oss, sier Art Hogan, sjefmarkedsstrateg i Jefferies & Co., til Marketwatch.

- I himmelens navn, alt de trengte å si var at virksomheten gikk sakte!, utbryter Hogan irritert.

Skadeskutt bjellesau
Selskapet la frem et resultat på 4,4 milliarder dollar i første kvartal. Det tilsvarer 44 cents per aksje og er en nedgang fra 48 cents per aksje i første kvartal året før. Omsetningen steg 8 prosent til 42,2 milliarder dollar.

Ifølge Dow Jones Newswire ventet analytikerne et resultat per aksje på 51 cents fra GE i første kvartal.

Verre er det at jekker ned utsiktene. Selv er GE ikke fornøyd med hva de har prestert. Markedet liker dårlig at de kommer til å legge frem svakere resultater. Kjempen venter at resultatet per aksje vil ligge på mellom 53 og 55 cents i andre kvartal, men senker helårsestimatet til mellom 2,20 og 2,30 dollar per aksje.

- Stor miss
Analytikerne venter i snitt et resultat per aksje på 58 cents i andre kvartal, mens konsensus for hele 2008 ligger på 2,43 dollar.

- Det er en stor miss, sier aksjestrateg Phillippe Gijsels i Fortis ifølge Marketwatch. Han mener dette setter en dårlig standard for resten av resultatsesongen.

Konglomeratet favner nemlig både finans, helse og teknologi, så resultatet gir dermed en god indikasjon på tilstanden i resten av økonomien.

Meglerkjempen Goldman Sachs nedgraderte GE til en «nøytral»-anbefaling, med tanke på selskapets kredibilitet. Aksjen raste 13,2 prosent.

Dyr import
På makrosiden viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet at importprisene i USA økte med 2,8 prosent i mars. Hvis en utelater oljerelaterte produkter steg importprisene med 1,1 prosent, mens importert oljepris økte med hele 9,1 prosent. Økonomene ventet at importprisene ville vokse med 2 prosent, ifølge Bloomberg News estimater.

Frontkontrakten på den amerikanske lettoljen ender nesten helt flatt, opp 0,03 prosent til 110,14 dollar fatet på råvarebørsen i New York.

Kutt i prognosene for fremtidig etterspørsel fra energibyrået EIA sendte prisen ned tidligere på dagen, men et fall i dollarkursen hentet den inn igjen. Dollarindeksen, som måler dollaren mot en kurv av valutaer, falt 0,49 prosent. En dollar koster 5,03 kroner da børsen stenger, ned 0,28 prosent.

Ellers er Walt Disney i vansker. Analytiker Jason Bazinet i Citigroup hevder at salget kan falle med 15 prosent i 2008, ifølge Bloomberg News. Noe mer positiv er Anthony DiClemente i Lehman Brothers, som spår at resultatet kan falle med 5,5 prosent i år. DiClemente mener Disney vil prestere på linje med resten av filmbransjen. Aksjen falt 3,6 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -2,04 % til 12325,42

Nasdaq Composite -2,61 % til 2290,24

S&P 500 -2,04 % til 1332,83

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere