RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sju av ti israelere kritiske til Iran-avtale

Israels statsminister Benjamin Netanyahu raser mot atomavtalen stormaktene har forhandlet fram med Iran og kaller den en historisk tabbe.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu raser mot atomavtalen stormaktene har forhandlet fram med Iran og kaller den en historisk tabbe. Foto: Ammar Awad (Reuters)
Sju av ti israelerne mener atomavtalen med Iran vil gjøre det enklere for landet å skaffe seg atomvåpen, viser en meningsmåling.

Avtalen med Iran, som ble forhandlet fram av USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland, åpner for tett internasjonal overvåking av det iranske atomprogrammet.

LES OGSÅ: Diplomater: Enighet i atomforhandlingene

Israelere flest lar seg ikke berolige og mener at avtalen vil gjøre det enklere for Iran å anskaffe atomvåpen, ikke langt vanskeligere slik president Barack Obama og andre vestlige ledere hevder.

Forsvarer angrep

71 prosent av de spurte i en meningsmåling Panels Politics Polling Institute har utført for den israelske avisa Maariv, svarer ja på spørsmålet om de tror at avtalen vil gjøre det enklere for Iran å anskaffe atomvåpen.

LES OGSÅ: USA åpner for atomforhandlinger med Nord-Korea

Nesten annenhver israeler, 47 prosent, sier også at de vil støtte et israelsk angrep mot Iran, dersom dette kan hindre at landet får atomvåpen.

35 prosent svarer nei på dette spørsmålet, og 18 prosent vil ikke si hva de mener om saken.

– Historisk tabbe

Atomavtalen som ble oppnådd med Iran tirsdag, og som formelt vil bli vedtatt i FNs sikkerhetsråd til uka, hylles av en hel verden som et viktig steg på veien mot økt stabilitet i Midtøsten.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er ett av få unntak og fastholder at avtalen er «en historisk tabbe».

LES OGSÅ: Khamenei langer ut mot USA

Netanyahu har også sagt at avtalen slett ikke er enden på visa, og at Israel ikke anser at de er bundet av den.

Israelske atomvåpen

Israel er det eneste land i Midtøsten som har atomvåpen i sitt arsenal, etter å ha ført hele verdenen bak lyset på 1960-tallet. Blant dem som bidro til utviklingen av de israelske atomvåpnene var Norge, som i 1959 solgte 20 tonn tungtvann til landet.

Iran nekter på sin side at de noensinne har forsøkt å utvikle atomvåpen, og landets åndelige overhode, ayatolla Ali Khamenei, gjentok senest lørdag at det er i strid med islamsk lære å produsere, lagre eller bruke slike våpen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere