RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sju drept i Teheran

Foto: CAREN FIROUZ (Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Og Obama er dypt bekymret for volden i Iran.

Syv mennesker ble drept i et sammenstøt i den iranske hovedstaden Teheran mandag kveld, melder NTB.

Les også: To millioner tok til gatene

Bataljen skal ha skjedd i nærheten av torget Azadi, hvor iranske demonstranter tidligere på dagen protesterte mot de offisielle resultatene fra presidentvalget i landet. Radiokanalen Payam melder at en militærstillingen i nærheten av torget ble angrepet, noe som førte til at syv personer ble drept. I tillegg ble flere mennesker såret.

Tidligere har det vært kjent at én person ble drept og flere andre alvorlig skadet da militssoldater åpnet ild mot en folkemasse i sentrum av Teheran mandag.

Ahmadinejad til Russland
Tirsdag morgen ankom den gjenvalgte iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad Russland for å delta på en sikkerhetskonferanse, melder AFP.

Ahmadinejad skulle etter planen ankomme Russland allerede mandag, men skal ha utsatt reisen på grunn av demonstrasjonene.

Denne reisen gjør presidenten til tross for at landet opplever det verste gateopprøret siden revolusjonen i 1979.

Obama bekymret
USAs president Barack Obama sier han er dypt bekymret over voldshandlingene i etterkant av det omstridte valget i Iran.

På en pressekonferanse i Washington mandag ba Obama om at ytringsfrihet og demokrati må respekteres i Iran. Han la til at iranerne som har demonstrert de siste dagene, er til inspirasjon for hele verden.

- Jeg vil si til dem at verden følger med og er inspirert av det de er med på, uansett hva som var det egentlige valgresultatet.

Respekterer utfallet
Men presidenten understreket samtidig at det er opp til iranerne selv å velge sine ledere, og han forsikret at USA vil respektere den iranske statens suverenitet.

Obama sa at han ikke har mulighet til å vurdere om det iranske presidentvalget var skjemmet av fusk, siden USA ikke har valgobservatører i landet. Samtidig understreket han at amerikanske myndigheter fortsatt ønsker direkte dialog med Iran.

Forholdet mellom USA og Iran har vært dårlig helt siden den iranske revolusjonen i 1979. Dagens konflikt dreier seg i hovedsak om Irans atomprogram, som USA frykter er et fordekt forsøk på å lage kjernefysiske våpen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere