Gå til sidens hovedinnhold

Sju fanget i ubåtdrama

En dramatisk redningsaksjon pågår for å redde sju personer om bord i en miniubåt, som sitter fast på 190 meters dyp.

Nødoperasjonen foregår utenfor Kamchatka-halvøya på Russlands stillehavskyst, melder AP.

Ifølge den russiske marinen, skal ubåten ha hektet seg fast i et sunket fiskegarn torsdag morgen. Etter å blitt sittende fast i garnet, skal fartøyet ha sunket til 190 meters dyp, forteller talsmann for stillehavsflåten, kaptein Alexander Kosolapov.

Talsmann for marinen, kaptein Igor Dygalo, opplyser at bilder fra et kamera som er senket ned i vannet viser at miniubåtens propell har viklet seg inn i et fiskegarn.

Ber USA om hjelp
Dygalo kan dessuten berette at den amerikanske og den japanske marinen er bedt om assistere russiske redningsarbeidere i nødoperasjonen, melder nyhetsbyrået RIA-Novsti.

Ifølge BBC World har russiske myndigheter henvendt seg til USA for å høre om den amerikanske marinen kan ha et redningsskip i nærheten.

Øvrige detaljer om hvordan USA og Japan skal kunne bistå i redningsarbeidene, er ikke kjent. Russiske nyhetsbyråer melder at Japan sender fire skip til stedet, men dette er foreløpig ikke bekreftet av japanske kilder.

Den russiske marinen skal ifølge BBC ha opplyst om at til sammen ti skip skal være sendt til de sju sjømennenes unnsetning.

Nøyaktig hvor ubåten befinner seg, er noe uklart. Nyhetsbyrået Interfax melder at ubåten gikk ned 75 kilometer fra Kamchatkas hovedstad Petropavlovsk-Kamchatsky. En anonym, lokal representant for hæren sier redningsaksjonen pågår 200 kilometer sør for byen, som ligger i Beryozovaya Bay.

Fartøyet ligger uansett for dypt til at sjøfolkene om bord kan komme seg ut og svømme til overflaten uten assistanse.

Luft til fire dager?
Informasjon som har kommet ut vedrørende mengden oksygen om bord på fartøyet, er sprikende - noen kilder sier miniubåten har nok surstoff til at mannskapet kan puste i fem dager, andre at det bare holder til én dag.

Stillehavsflåtens sjef, admiral Viktro Dmitriev, sier ifølge nyhetsbyrået Interfax at miniubåten har nok oksygen og elektrisitet til å holde i 48 timer. Det russiske nyhetsbyrået siterer også en uidentifisert høytstående representant for marinens generalstab på at med et mannskap på sju, vil oksygenlageret omb ord kun holde i to dager etter sjøsetting.

Kosolapov mener det trolig er nok luft til fire dager. Den aktuelle typen båter skal normalt ha oksygen for 120 timer, og ubåten ble fanget under en rutineøvelse i går. Miniubåten er imidlertid vanligvis beregnet på å ha et mannskap om bord på bare tre personer.

Ved 12-tiden fredag melder AP at luftbeholdningen, ifølge nyhetsbyrået Interfax, holde i en dag til.

Fartøyet av typen AC-28, er 13,5 meter langt og 5,7 meter bredt. Miniubåten kan nå en hastighet på 3,3 knop, og dykke ned til maksimalt 1.000 meters dybde. Skroget er av titanium.

Ifølge russiske nyhetsbyråer har man kommet i kontakt med sjømennene. Ingen skal være skadd.

Fem år etter «Kursk»-tragedien
Ulykken skjer nesten nøyaktig fem år etter at atom-ubåten «Kursk» sank til bunnen av Barentshavet som følge av eksplosjoner om bord på fartøyet. Etter ulykken kom russiske myndigheter under hardt skyts for deres håndtering av krisen.

Da «Kursk» gikk ned, overlevde en rekke av de ansatte om bord i mange timer, frem til oksygenbeholdningen var brukt opp. Redningsaksjonen tok så lang tid at samtlige 118 om bord mistet livet.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken