RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sju kinesere kidnappet

(Foto: Scanpix/AP Photo/Eugene Hoshiko))
Sist oppdatert:
Sju kinesiske statsborgere ble søndag kidnappet av væpnede menn utenfor Falluja, og kinesiske myndigheter ber Irak sette i verk tiltak for å befri gislene.

Kina har også opprettet en egen gruppe diplomater som skal koordinere arbeidet med å befri gislene, opplyste landets utenriksdepartement mandag.

De sju gislene, som kommer fra den østlige Fujian-provinsen, er identifisert som Xue You Gui, Lin Jing Bing, Lin Kong Ming, Li Gui Wu, Li Gui Bing, Wei Wei Long og Chen Xiao Jin. Den eldste av dem er 49 år gammel mens den yngste er 18.

Det er ennå ikke brakt på det rene hva de sju kineserne gjorde i Irak.

- Vi vet ikke sikkert hvem de er og hvem som kidnappet dem. Vi vet heller ikke hva som var motivet for kidnappingen, sier Xu Jiang ved den kinesiske ambassaden i Bagdad, til AFP.

- I god behold
De sju kineserne som er kidnappet kom inn i Irak fra Jordan søndag morgen og ble bortført i området omkring den svært urolige byen Falluja vest for Bagdad, bekreftet kinesiske myndigheter mandag.

De kinesiske gislene skal være i god behold og ikke påsatt håndjern, men det er foreløpig uklart hva gisseltakerne vil gjøre med kineserne.

Krever tiltak
Flere ledere i det offentlige og i kommunistpartiet uttrykker stor bekymring over kidnappingen, og både utenriksdepartementet og Kinas ambassade i Bagdad har fått ordre om øyeblikkelig å starte arbeidet med å befri de sju gislene.

Sun Bigan, som er Kinas ambassadør i Irak, har i tillegg bedt Irak sette i verk tiltak for å finne ut hvem som kidnappet kineserne, hvor de blir holdt, og deretter befri dem på en trygg måte, melder NTB-AFP-Reuters.

Kina har hele tiden vært imot den USA-ledete invasjonen i Irak, og landet har avslått å bidra med styrker.

Cheney på besøk
Kidnappingen blir kjent like før USAs visepresident Dick Cheneys besøk i Kinas hovedstad Beijing tirsdag, og hendelsen vil neppe bidra til å gjøre kinesiske myndigheter mer positive til USAs invasjon og okkupasjon av Irak.

Ni gisler ble løslatt i Irak søndag, men skjebnen til de tre japanske gislene som opprørere har truet med å brenne levende, er fortsatt uviss.

Mandag skal en irakisk gruppe som holder en amerikaner som gissel, ha gått med på å ikke drepe ham.

I tillegg skal en kanadisk hjelpearbeider og en gruppe på 30 utlendinger fra Japan, Bulgaria, USA, Israel, Spania og Sør-Korea være kidnappet, ifølge en opprørsgruppe, men disse opplysningene er ikke bekreftet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere