*Nettavisen* Nyheter.

Sju lastebilsjåfører satt fri

Sju lastebilsjåfører fra India, Kenya og Egypt ble onsdag satt fri etter å ha vært holdt som gisler i Irak i seks uker.

De løslatte gislene kom onsdag kveld til Kuwait. Sjåførenes arbeidsgiver, Kuwait Gulf and Link, betalte en halv million dollar, tilsvarende 3,5 millioner kroner, i løsepenger til kidnapperne. Det skal også ha blitt betalt løsepenger flere ganger tidligere, men totalsummen er ukjent.

Selskapet varslet onsdag at virksomheten i Irak fortsetter, og at de ansatte ikke trekkes ut slik gisseltakerne krevde.

Søvnløs glede
– Vi greide ikke å sove av bare glede. Takk Gud, alle hjalp oss, sier den egyptiske lastebilsjåføren Mohamed Ali Sanad til fjernsynskanalen Al-Arabiya.

På et videobånd som ble spilt inn like før løslatelsen, er alle gislene ikledd hvite drakter mens de kneler og ber muslimske bønner. De ser alle ut til å være ved god helse. En av kidnapperne tar alle gislene i hånden før han gir dem en kopi av Koranen, samt annen religiøs litteratur.

Også en tyrkisk lastebilsjåfør ble onsdag løslatt etter å ha vært fanget av en annen gruppe i Irak.

Intens mekling
De sju sjåførene ble tatt til fange 21. august av en gruppe som kaller seg Svarte bannere. Irakiske og indiske meklere har kjempet for de sju, og selv om livene deres lenge så ut til å henge i en tynn tråd, ble fristen utsatt gang på gang.

Kidnapperne krevde også at selskapet betalte erstatning til familier som har mistet slektninger i amerikanske angrep i byen Falluja.

Løslatelsen av sjåførene gir håp om at det også er mulig å få løslatt de to franske journalistene som er tatt til fange av en islamistisk gruppe i Irak. Gruppen krever at Frankrike opphever forbudet mot hodeplagget hijab i den franske skolen, og fristen er foreløpig satt til onsdag klokka 21 norsk tid.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.