Gå til sidens hovedinnhold

Sju transplantasjoner før hun er to

Lille Delilah Valdez ser ut som andre barn, men er det ikke.

Delilah Valdez er en mirakelunge. Men også et barn som har slitt med helsa siden hun ble født.

Klarte ikke å fordøye
For fem måneder siden gjennomgikk Delilah (20 måneder) sin sjuende organtransplantasjon. Legene sier det et utrolig at hun lever. Da Delilah ble født, ble hun raskt diagnostisert med en sjelden fordøyelseslidelse. Tarmene fungerte ikke som de skulle og Delilah kunne ikke drikke og spise normalt.

Årsaken var at avfallsstoffene rett og slett ikke passerte gjennom kroppen hennes.

- Min graviditet virket normal i de første månedene. Men så ble jeg syk og hadde store smerter. Legene fant allerede da ut at Delilahs urinblære ikke fungerte og urinen ble isteden ført tilbake til nyrene og ikke ut av kroppen hennes. Men stort sett mer enn det visste vi ikke da, sier 24 år gamle Julissa Cerda til The Sun-Sentinel.

Den unge moren fikk sjokk da hun forsto at datteren måtte gjennom sju organtransplantasjoner før hun kunne anses som levedyktig.

Som ettåring var Delilah et svært svakelig barn og legene forberedte foreldrene på det verste. Men den lille jenta, som ble født seks uker for tidlig, kjempet seg gjennom. I dag har hun rundet et og et halvt år og fremstår som en lubben liten jente.

- Aldri hørt om noe slikt
For å kunne leve normalt måtte Delilah transplantere magesekk, nyrer, milt, bukspyttkjertel og store og små tarmer.

Det hele var nesten uforståelig for foreldrene som sier de ikke trodde slikt gikk an.

- Jeg hadde aldri hørt om noe slikt før, sier Julissa. Og det er ikke så rart, få andre små barn har gjort det samme i verden.

Legene ved Jackson Memorial Hospital i Florida sier at operasjonen er høyst uvanlig. Den sjuende transplantasjonen ble altså gjort for fem måneder siden.

Vet mer når hun er ett år
Delilah, foreldrene hennes og legene har sju måneder igjen før de vet om den lille kroppen ikke frastøter noen organer. Skjer ikke dette innen et år, er det store sjanser for at Delilah vil leve godt med sine nye organer i mange år fremover.

Delilah har også begynt å spise normalt og er en glupsk, liten dame, kan mamma fortelle.

- Hun vil ikke slutte å spise, sier hun.

Kommet hjem
Familien sier de også er uendelig takknemlige overfor familien som donerte organene til sitt døde, tre måneder gamle barn. De vet ingenting om donoren, men sier de tenker på familien hver eneste dag.

Ifølge News4 i Texas har nå Delilah fått komme hjem for første gang i sitt liv.

HTML EMBED

Annet tilfelle
I 2010 gjennomgikk Aria Macdonald (4) to organtransplantasjoner etter hverandre. Den første operasjonen som hentet inn fire nye organer var mislykket, men legene i Nebraska, USA lyktes på andre forsøk.

- At hun har blitt bra, er intet mindre enn et under, sier legen Jean Botha til KETV News i Omaha.

Familien Macdonald er fra New Zealand og det var den new zealandske staten som betalte for de omfattende operasjonene.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto

Kommentarer til denne saken