RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sjuendeklassinger fant mystisk grotte på Mars

Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Sist oppdatert:
Grottevandring på den røde planeten? En gruppe elever har i alle fall funnet inngangen.

De 17 elevene i naturfagklassen til lærer Dennis Mitchell ved Evergreen Middle School i Cottonwood i California har funnet det som skal være et hull i taket på en grotte på vår naboplanet Mars, melder nettstedet space.com.

Gravet ut av lavaelver
Ungdommene deltok i et prosjekt ved Mars-senteret på Arizona State University der de kan få svar på et av sine spørsmål ved å hente ned et bilde fra et kamera som kretser rundt Mars.

Det nyoppdagede hullet elevene fant ligner på et man har sett et annet sted på planeten i tidligere studier. Amerikanske forskere tror hullene er steder der taket på grotter eller tunneler har rast og åpnet opp for Mars-himmelen.

Forskerne tror grottene skriver seg fra vulkansk aktivitet på den røde planeten. På et eller annet tidspunkt har lavaelver gravet ut fjellet, og senere har det lagt seg et solid tak av nedkjølt materiale på toppen. Hva slags materiale som kan befinne seg i disse grottene, er forskerne svært usikre på.

Cushing anslår at den nyoppdagede grotten er 190 til 160 meter bred og minst 115 meter dyp.

14 kilometer høy vulkan
Det var da elevene gransket et forstørret bilde av den døde vulkanen Pavonis Mons tatt fra romsonden Mars Odyssey de oppdaget hullet.

Pavonis Mons er den midterste av tre vulkaner som ligger nær ekvator. Vulkanen rager 14 kilometer over planetens overflate. Til sammenligning rekker jordas høyeste fjell, Mount Everest, 8,85 kilometer over havoverflaten.

Vulkanfjellet Olympus Mons er forresten det høyeste på mars med sine imponerende 27 kilometer. Den er også det høyeste fjellet i solsystemet, ifølge Norsk Romsenter.

Mars Oddysey er en av tre romsonder som går i bane rundt Mars, som også er blit utforsket med terrenggående kjøretøy.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere