Skal barn få aktiv dødshjelp?

Foto: LAURENT DUBRULE

- Magefølelsen sier både ja og nei, sier norsk forening.

02.03.14 21:31

(Nettavisen/NTB): Nasjonalforsamlingen i Belgia er torsdag ventet å godkjenne en utvidelse av loven om dødshjelp.

Uhelbredelig syk, store smerter, ingen behandlingsmulighet. Det er forutsetningene Belgia har lagt inn i loven som åpner for at barn under tolv år skal kunne få hjelp til å dø.

Nasjonalforsamlingen i Brussel skulle torsdag ettermiddag stemme over lovteksten, og den var ventet å bli vedtatt.

Foreningen Retten til en Verdig Død ønsker en lovendring i Norge som tillater aktiv dødshjelp. Men foreningen har ikke tatt stilling til en eventuell fjerning av en nedre aldersgrense.

- Foreningen har ikke drøftet dette spørsmålet i det hele tatt. Og det ligger veldig langt fram i tid i Norge, sier organisasjonssekretær i Foreningen Retten til en Verdig Død, Olav Weyergang-Nielsen, til Nettavisen.

- Ja og nei
- Hva sier magefølelsen din om å tillate barn aktiv dødshjelp, Weyergang-Nielsen?

- Den sier både ja og nei. Det er klart det kommer an på hvilke type tilfelle man snakker om. Spørsmålet er om barn under tolv år vil som sådan være samtykkekompetente. Jeg ser for meg at barn hvor dette er aktuelt å drøfte, er så syke at de ikke vil være samtykkekompetente i det hele tatt, sier Weyergang-Nielsen.

Les også: - Vil få traumer av å ha tatt livet av egne barn

- Da vil det være foreldrene som må inn for på ta en avgjørelse. Jeg ser selvfølgelig for meg dilemmaet med at foreldre skal sitte og se på sine egne barn som overhodet ikke har muligheten for et liv med noen form for egentlig livsopplevelse. Det vil være en grusom opplevelse å se på dette, sier Weyergang-Nielsen.

Venter ikke mange
Belgia gjorde dødshjelp lovlig for voksne over 18 år i 2002, og i 2012 fikk 1.432 personer hjelp til å dø. Det utgjorde 2 prosent av alle dødsfallene, ifølge AFP, men ekspertene venter ikke mange søknader på vegne av barn.

Det vil kreve et ønske fra foreldrene og godkjenning fra leger og psykologer om mindreårige skal få dødshjelp.

Barnet må være «i en håpløs medisinsk situasjon med konstant og uutholdelig lidelse som ikke kan lindres», og som vil føre til døden innen kort tid. Belgierne legger også inn i lovteksten at barnet skal være i stand til å forstå avgjørelsen og være bevisst hva dødshjelp betyr.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag