*Nettavisen* Nyheter.

Skal fraktes til havs

Minen som torsdag ble losset på havna i Göteborg skal fraktes til havs.

08.12.05 13:49

- Hvis den eksploderer, vil den kunne spre splinter over et stort område, sa informasjonsmedarbeider Anna Rosenberg ved Göteborg-politiet til TV 2 Nettavisen torsdag morgen.

Eksperter fra den svenske marinen ble kalt inn for å undersøke minen på havnen i Göteborg. Samtidig sperret politiet av en to kilometer stor sikkerhetssone rundt stedet der minen lå for sikkerhets skyld.

Senere ble sperringene snevret inn til noen hundre meter.

-Marinen mener at så lenge minen ikke blir rørt, vil den ikke eksplodere, sier Rosenberg.

Skarp
- Marinen mener det er en mine, og at den må bedømmes som skarp. De tror den er britisk, og at den stammer fra den andre verdenskrig, sier Anna Rosenberg.

Dersom det er en britisk mine, inneholder den trolig rundt 150 kilo av sprengstoffet trotyl.

Innbyggere som bor innenfor det avsperrede området ble torsdag morgen bedt om å utvide forsiktighet.

Til havs

Planen tidlig torsdag ettermiddag var å bringe minen til havs igjen for å uskadeliggjøre den der. Når og hvordan minen skal skipes ut var uklart i 13.30-tiden torsdag, melder Aftonbladet.

- Det er mye som må klaffe. Vi satser på å få det til i løpet av ettermiddagen, men det kan hende vi må vente til et tidspunkt da trafikken påvirkes så lite som mulig, sier informasjonssjef i Fjärde sjöstridsflottiljen, Jonas Hård af Segerstad, till aftonbladet.se.

I trålen
Det var onsdag kveld at fiskeskøyta Rödskär la til kai i havna og ba om hjelp til å få opp trålen fordi den var så tung. Ved hjelp av en truck ble trålen løftet på land og minen ble oppdaget.

Politiet sperret av området og tok bilder som ble sendt til forsvarets tekniske kommando for vurdering. Rett før klokken 02 i natt kom beskjeden om at minen kunne være skarp. Dermed ble sikkerhetssonen utvidet.

Sperringene førte til lange køer i morgerushet og kaos på havna.

Spøk
Skipperen og mannskapet på båten var lenge uvitende om oppstusset den farlige lasten skapte.Etter at minen var frigjort fra trålen, gikk Rödskär til sjøs igjen for å fiske mer.

- Tuller du, eller? lød skipperens reaksjon da han fikk høre om oppstusset fra Aftonbladets journalist.

- Vi så ikke at det var en mine. Vi trodde det var et tomfat eller liknende vi hadde fått i trålen. Først da vi fikk den på land på fisketerminalen, så vi at det var noe annen, sier skipperen på Rödskär til Aftonbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag