*Nettavisen* Nyheter.

Skal knuse Pink Panther

Pink Panther Foto: (Nettavisen)

Politi fra hele verden slår seg sammen for å knuse verdens største juvelliga.

15.03.09 13:32

Gjennom seks år har Pink Panther stjålet en milliard kroner i juveler i 16 land.

Nei, vi snakker ikke om den rosa filmpanteren eller inspektør Jacques Clouseau. Virkelighetens Pink Panther er en bande av hovedsaklig eksjugoslavere som har spesialisert seg på å stjele juveler.

Siden 2003 har ligaen slått til 120 ganger mot luksusbutikker i rundt 20 land. Første gang var i eksklusive Mayfair distriktet i London i 2003. En person er dømt for ranet.

Store ran
I desember 2008 gjennomførte de et spektakulært ran midt i Paris. Forkledd som kvinner kom de unna med juveler til en verdi av 600 millioner kroner fra juveleren Harry Winston.

I videovinduet nederst i denne artikkelen kan du se et annet tyveri som ble gjennomført i Dubai. Her brukte tyvene biler som rambukker for å ta seg inn i kjøpesenteret. DNA funnet på stedet har blitt knyttet til et annet juveltyveri i Liechtenstein.

I mars 2004 ranet ligaen halskjedet Comtesse de Vendome, et smykke med 116 diamanter verdt cirka 200 millioner kroner, fra en juveler i Tokyo.

Ranet, som er det største i Japans historie, kan du se her.

To menn går inn i butikken. Den ene holder ansatte og kunder i sjakk, mens den andre tar det verdifulle smykket ut av en monter.

Den britiske kvinnen Dorothy Fasola ble i 2006 navngitt som hjernen bak ranet av 116 diamanter til en verdi av cirka 200 millioner kroner. Tre serbere er dømt for ranet.

Pink Panther
Men selv om gjengmedlemmer blir dømt, så lever ligaen videre. Nå har politi fra 16 land møttes i Monaco for å koordinere jakten på Pink Panther.

Ligaen fikk navnet sitt av britisk politi etter ranet i 2003. Pink Panther var navnet på den store diamanten som inspektør Clouseau skulle finne i den første Pink Panther-filmen fra 1963. Virkelighetens Pink Panther har ellers svært lite til felles med den tegnede karakteren som har gledet mange.

Den internasjonale politiorganisasjonen Interpol tror at ligaen kan bestå av opptil 200 personer. Mange av dem er serbere med militærerfaring.

Interpols hovedprosjekt
- Dette er voldelige mennesker med mye våpen som ikke nøler med å åpne ild hvis de kommer i vanskeligheter, sier Emmanuel Leclaire i Interpol til Reuters. Pink Panther er én av fem hovedprosjekter som Interpol jobber med i kampen mot internasjonale kriminelle organisasjoner.

I motsetning til den italienske mafiaen er ikke Pink Panther en organisasjon med klar struktur. Istedenfor er den ser den ut til å være sammensatt av flere mindre mobile grupper.

Deres favorittbytte er luksusklokker. Disse er lettere å omsette enn unike juveler.

- Vi vet at deres favorittmål er luksuriøse smykkebutikker, men vi vet ikke om de er involvert i den videre håndteringen av tyvegodset, eller om de er involvert i narkotika- og våpentrafikk, eller om de er involvert i papirforfalskning, sier Interpols Emmanuel Leclaire.

Utveksler informasjon
Onsdag og torsdag møttes politi fra 16 ulike land, blant andre Japan, USA og Sveits for å diskutere hvordan landene kan utveksle informasjon om denne ligaen bedre og raskere. Deling av bilder, fingeravtrykk og andre beviser vil forhåpentligvis gjøre at man får kartlagt organisasjonen bedre. Allerede i dag finnes bevis på at informasjon fra et land har ført til pågripelser av medlemmer i andre land.

Gjennom årene har mange medlemmer av Pink Panther blitt arrestert. I dag er 40 medlemmer fengslet i ulike land. Likevel mener politiet at de ikke er i nærheten av å knekke organisasjonen.

- De går i fengsel. Så kommer de ut igjen. Det slutter aldri, sier Andre Muhlberger som er sjef for folks sikkerhet i Monaco.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag