RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal knuse raseopptøyer

Sist oppdatert:
Politiet i Sydney får ta harde virkemidler i bruk for å slå ned på opptøyene som har herjet byen to netter på rad.

- Delstatsparlamentet i New South Wales vil holde et krisemøte torsdag morgen for å gi politiet nye fullmakter til å handskes med kriminelle og pøbler her i byen, uttalte delstatslederen Morris Iemma tirsdag, ifølge Associated Press (AP).

Den andre natten med raseopptøyer i byen etterlot sju skadde og 11 personer i politiets varetekt.

Iemma sier han vil be om at fengselsstraffen for forbrytelser knyttet til opptøyer økes fra fem til 15 år.

Se bilder fra opptøyene nederst i saken.

Angrep biler
Ungdommer i bilkolonner herjet natt til tirsdag i byen, smadret vindusruter og angrep parkerte biler.

Mennene som var innblandet så ut til å ha kunne ha bakgrunn fra Midtøsten. Herjingene kan ha vært hevn for opptøyer søndag, da omkring 5000 hvite menn angrep en rekke mennesker med «Midtøsten-utseende» nær Cronulla-stranden, melder AP.

Søndagens opptøyer skjedde etter at to frivillige redningsvakter i forrige uke ble banket opp av menn som skal ha hatt libanesisk herkomst.

Se innslag om hendelsen fra TV 2 Nyhetene mandag (abonnement).

Kan spres

- Man har ikke lov til å reagere på en voldelig, kriminell måte, uansett hva som har skjedd, og politiet vil fortsette å arrestere dem om dette gjentar seg, politimesteren i New South Wales Carl Scully.

Angrep på en familie fra Midtøsten i Perth og på en libanesisk taxisjåfør i Adelaide har blitt satt i sammenheng med opptøyene i Sydney.

Delstatslederen Iemma sier politiet vil få anledning til å hindre bilkolonner i å ta form og kjøre inn i nabolag for å gjennomføre hevnangrep.

Macheter
Politiet kom mandag over våpen som bensinbomber og steiner på takene av noen hus i forstaden Maroubra. Fem menn bevæpnet med macheter og balltrær ble pågrepet, uten å bli tiltalt.

Det sirkulerer også tekstmeldinger som oppfordrer til mer slossing i helgen.

«Vi skal vise dem! Det skjer igjen søndag», sto det i en av meldingene, ifølge AP.

Spenninger
Omkring en fjerdedel av de 20 millioner innbyggerne i Australia er født utenlands, men spenninger mellom hvite australiere og ungdommer med bakgrunn fra Midtøsten har økt de siste årene. Terrorangrepene i USA 11. september 2001 og bombeangrepene som tok livet av 202 mennesker, deriblant 88 fra Australia på Bali i oktober 2002 har bidratt til å styrke polariseringen, melder AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere