*Nettavisen* Nyheter.

Skal knuse Tibet-opprøret

Foto: Scanpix.

Kinesiske myndigheter gjør det klart at de vil knuse opprøret i Tibet.

22.03.08 23:43

De tibetanske demonstrasjonene mot det kinesiske styret er de største på 50 år og nå varsler Kina enda hardere lut for å vinne tilbake stabilitet både i Tibet og i de kinesiske provinsene Sichuan, Gansu og Qinghai. Det melder Associated Press (AP).

Sprikende tall
Konfrontasjonene mellom kinesisk politi- og hærstyrker og tibetanske demonstranter kan ha kostet over 100 menneskeliv. Ifølge kineserne har 22 mennesker blitt drept i Lhasa. Talspersoner for fredsprisvinner Dalai Lama´s eksilregjering sier at 99 tibetanere har mistet livet i Lhasa og 19 i den kinesiske provinsen Gansu.

Soldater skal knuse opprøret
Bejing har økt det militære nærværet betraktelig og «teppebombet» både Tibet og vestlige kinesiske provinser med soldater. Fredag offentliggjorde kineserne en liste over de 21 mest ettersøkte Tibetanske opprørerne.

Kinas største partiavis, Folkets Dagblad, skriver på lederplass lørdag at: «Vi må gjennomskue separtistenes onde intensjoner og opprettholde ro og orden ved å knuse konspirasjonen til de Tibetanske uavhengighetsstyrkene».

Internasjonale protester
Internasjonale protester mot kinas fremferd vokser i antall og styrke. Fredag sa den amerikanske presidentkanidaten John Mcain at Kinas oppførsel er fullstendig uakseptabel. Utenriksministrene i EU møtes neste uke og flere har tatt til orde for totalboikott av sommerens OL i Beijing.

Kraftigste demonstrasjoner på 50 år
De tibetanske protestene startet i tibets hovedstad Lhasa tidligere denne måneden.

10. mars markerer årlig tibetanernes mislykkede opprør mot kinesisk styre i 1959.

Over halvparten av tibets 5,4 millioner innbyggere oppholder seg i Kinas vestlige provinser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag