RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal krangle om rakettskjold

Sist oppdatert:
Når G8-lederne møtes i Heiligendamm, vil én krangel dominere. Se video.

Krangelen mellom Russland og USA over de amerikanske planene om et rakettskjold i Øst-Europa er ventet å sette preg på G8-møtet som er i gang i Heiligendamm i Tyskland i dag.

Bush og Putin har utvekslet til dels skarp kritikk de siste dagene, selv om Bush i går forsikret at rakettskjoldet ikke er noen trussel mot Russland. Nå skal de to lederne møtes ansikt til ansikt.

I tillegg til rakettskjoldet kom president Bush i går med kritikk av demokratiseringsprosessen i Russland.

- I Russland har reformene som en gang lovte å gi makt til innbyggerne sporet av, sa Bush til pressen i Praha i går, ifølge BBC.

Tar opp Litvinenko
Også den britiske statsministeren ønsker en dialog med Putin rundt Russlands forhold til Europa og Vesten.

- I kulissene på G8-møtet vil det bli mulighet for folk til å ha en åpen samtale om og med Russland, uttalte Tony Blair til BBC.

Blair lovte også å ta opp drapet på den tidligere russiske agenten Alexander Litvinenko, som Moskva anklages for å stå bak.

- Vi vet at russerne har problemer med det, men vi kan ikke finne oss i at noen blir drept på britisk jord på den måten og så skjer det ingenting, sa Blair til BBC i forkant av møtet.

Alexander Litvinenko ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210 på et hotell i London. Han døde i november i fjor.

Vil få USA-forpliktelse
På det offisielle programmet satt opp av den tyske regjeringen er det imidlertid klima som står øverst på agendaen. Her er tonene fra de ulike landene langt mer samarbeidsvillig. Storbritannias statsminister Tony Blair føler seg sikker på at han kan få den amerikanske presidenten til å forplikte seg til å kutte i utslipp av klimagasser, ifølge The Guardian. USA har ikke ratifisert Kyoto-avtalen, og har dermed fortsatt ikke forpliktet seg til bestemte kutt.

- Det viktige er at vi får en avtale om substansielle kutt i utslipp, og det må være klart at dette er i størrelsesorden av 50 prosent. Vi snakker ikke om 20 prosent, sa Blair til The Guardian.

Både Bush og Abe vil lede
I forrige uke sa president Bush i en tale at USA ønsker å lede et initiativ for å takle global oppvarming. Blair ser dette som et viktig skritt på veien, og ønsker enighet innad i G8 om felles klare mål for å kutte utslipp.

Japan har også uttrykt et ønske om at årets møte skal føre til konkrete og tallfestede kutt i utslipp av klimagasser. Den japanske statsministeren Shinzo Abe har lansert et «Abe-initiativ», som også går ut på kutt på halvparten eller mer av utslippene innen 2050, ifølge AP.

Unngikk blokade
Til tross for store demonstrasjoner i og rundt Rostock og Heiligendamm de siste dagene, har alle statslederne kommet seg til møtestedet. Da president Bush ankom Tyskland sammen med sin kone Laura i presidentflyet Airforce One i går kveld, protesterte en stor folkemengde utenfor flyplassen.

- President Bush er ikke velkommen her, ropte demonstrantene ifølge BBC.

Bush ble fløyet med helikopter fra flyplassen til møtestedet, og omgikk dermed de planlagte blokadene av innfartsårene til Heiligendamm. Demonstrasjonen løste seg fredelig opp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere