*Nettavisen* Nyheter.

Skal ofre 300.000 dyr

OFRES: 15 000 bøfler ofres i løpet av festivalen

OFRES: 15 000 bøfler ofres i løpet av festivalen Foto: PRAKASH MATHEMA (AFP)

Blodig festival ærer gudene.

25.11.09 11:45

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Over 300.000 dyr ofres til guden Gadhimai i løpet av festivalen i Nepal som begynner tirsdag, melder AFP . Dyrevernsaktivister med Brigitte Bardot i spissen raser mot det de ser som dyremishandling.

Hvert femte år avholdes den religiøse ofringen i byen Bariyapur. Hovedpresten i tempelet til Gadhimai, Mangal Chaudhary Tharu, regner med over en million besøkende, sier han til AFP. Over halvparten fra India, der mange delstater har nedlagt forbud mot religiøs ofring av dyr.

Les også: Klubbes til døde i Namibia

Statlig støtte
Regjeringen i Nepal vil ikke forby festivalen som ses på som en gammel religiøs tradisjon, men stiller i stedet med statlige midler.

– Folk har sterk tro på gudinnen, og mener ofringen vil gi hell og lykke, sier Tharu til AFP.

– Dette er vår religion, tro og tradisjon, og vi vil fortsette uansett hva som skjer, sier Motilal Kushwa fra festivalens organisasjonskomité til AP .

Les også: Dyrevernere i aksjon mot pelsdyrfarm

Motstand
Festivalen vekker avsky hos mange dyrevernere.

– Tusenvis av livredde bøfler får hodene hogget av av fulle religiøse tilhengere, skriver Brigitte Bardot i et brev til Nepals president.

Pramada Shah er leder for dyrevernsgruppa Animal Nepal. Hun sier kampanjen mot festivalen har sterkt støtte, men anerkjenner at kampen er vanskelig i den svært konservative hinduistiske nasjonen.

– Vi har snakket med flere prester, som bekrefter at våre hellige skrifter ikke pålegger oss å ofre dyr, sier Shah til Radio Australia.

Les også: Kolliderte med hund – forsøkt drept av eier

Les også: Kastet ut hunden fra 6. etg

Tjener penger
Kjøttet fra ofringene går til deltakerne i festivalen og lokalbefolkningen, mens skinnene auksjoneres bort.

Ved siden av turismen tjener de lokale gode penger på festivalen, som er verdens største rituelle ofring. Over 300 000 dyr ofres i løpet av festivalen, blant annet bøfler, geiter, sauer og fugler må bøte med livet.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.