RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal radiomerke skolebarn

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Svenske skolebarn blir nå radiomerket for å holde oversikten over dem.

130 skolebarn i Kristianstad i Sverige har blitt utstyrt med radiosendere. Hensikten skal være å forbedre sikkerheten i forbindelse med skoletransport, melder Sveriges Radio.

- Når vi begynner å nærme oss den holdeplassen ser jeg at det blinker. Da vet jeg at det er barn som står og venter på skolebussen. Jeg ser nøyaktig hvor mange barn som skal være der, som jeg kan bekrefte med systemet, sier bussjåfør Torstein Nilsson, som deltar i prosjektet.

Ser navn og bilde av barna
- Jeg ser hvilke navn barna har – og jeg ser til og med et bilde av barna.

Alle barna blir utstyrt med en liten sender som de skal legge i sekken eller feste i jakken sin. Når barna er 200 meter fra bussholdeplass, så aktiveres det en lampe på bussholdeplassen slik at bussjåførene kan se om det er barn på vei. Den samme informasjonen dukker opp på en skjerm i bussen.

I tillegg til radiomerkingen skal også bussene utstyres med kameraer utvendig slik at sjåføren skal kunne se bedre hva som skjer utenfor bussen. I tillegg skal bussene få fysiske mekanismer som gjør at barn ikke skal kunne kjøres over.

Datatilsynet skeptisk
- Dette høres ut til å falle godt innenfor den kategorien der noen har utviklet en teknologi og forsøker å finne et bruksområde for den, og det vil høres bra ut for foreldre som nærmest vil gjøre hva som helst for å beskytte sine barn, og så har utviklerne funnet noen som er villige til å teste ut systemet fordi de kanskje synes det er litt tøft, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til Nettavisen.

Skåra har vanskelig med å se at teknologien har noe særlig annet formål enn å vise at skolen har forsøkt å gjøre noe med sikkerheten under skoletransport.

- Løser ikke problemet
- Men hva er egentlig problemet her? Og er det sikkert at radiomerking av barn løser trafikksikkerhetsproblemer i forhold til bussen? Jeg vil tro at det sannsynligvis ikke løser noen problemer, men samtidig vil det åpne for helt nye former for misbruk; ikke minst i form av kontroll og overvåkning fra skolen for å vite hvor barna til enhver tid befinner seg, sier Skåra.

Informasjonssjefen er overbevist om at systemet også vil kunne misbrukes av kriminelle for å kunne spore hvor barna måtte befinne seg, og dermed skaper nye farer for barna.

- Dette hadde i alle fall aldri skjedd her i Norge uten store protester fra Datatilsynet, slår Skåra fast.

Barneombud Reidar Hjermann ønsker ikke å kommentere saken.

Hva synes du? Er radiomerking av barn veien å gå for å bedre sikkerheten rundt skoletransport? Ta diskusjonen under

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere