*Nettavisen* Nyheter.

Skal slå ned opprøret

Foto: (TV 2 Nettavisen)

Palestinernes statsminister Ahmed Qurie erklærte mandag at det interne opprøret på Vestbredden og Gazastripen skal slås ned, og ber israelerne la det palestinske politiet arbeide i fred.

De palestinske områdene har vært preget av voldelig opprør de siste ukene. Kidnappinger, gateprotester og skuddepisoder mellom militante og sikkerhetsstyrker har utgjort den hittil alvorligste interne utfordringen mot president Yasser Arafats regjering.

Ber israelerne ta hensyn
Etter at Qurie truet med å gå av som statminister gikk Arafat med på å gjennomføre en etterlengtet reform av de palestinske sikkerhetsstyrkene. Han sa også at en kvartett av internasjonale fredsforhandlere skal hjelpe selvstyremyndigheten med å gjeninnføre ro og orden.

Hvis Qurie skal lykkes, må israelerne gå med på et visst samarbeid.

- Vi ber israelerne om å lette dette arbeidet og ikke konfrontere palestinsk politi, sa Qurie mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sier fra
Det israelske forsvarsdepartementet og talsmenn for Kvartetten kommenterte ikke umiddelbart utspillet. Israelske militærkilder sier de ikke har mottatt noen nye ordre.

Palestinsk politi har siden 2002 ligget lavt i frykt for å bli angrepet av israelske styrker.

Ifølge en militær kilde er vanlig prosedyre for israelske styrker å si fra til det palestinske politiet når de skal gjennomføre streiftog, slik at de unngår å bli blandet inn i sammenstøt.

- Våre styrker antar at alle bevæpnede palestinere de ser er fientlige, forklarer han til Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.