*Nettavisen* Nyheter.

Skal til psykiatrisk undersøkelse

Mijailo Mijailovic, som har tilstått drapet på Anna Lindh, skal gjennomgå en psykiatrisk undersøkelse, og kan bli dømt til forvaring i stedet for fengselsstraff.

07.01.04 13:58

At 25-åringen tilstod drapet på utenriksminister Anna Lindh, vil få konsekvenser for hvordan saken blir behandlet de nærmeste ukene.

Hans forsvarer Peter Althin og statsadvokat Agneta Blidberg skal nå diskutere om Mijailovic skal gjennomgå en rettspsykiatrisk undersøkelse før eller etter rettssaken. Vanligvis blir undersøkelsen gjort på forhånd når det fins en tilståelse.

Rettssaken kan bli utsatt
Dersom partene kommer til enighet om at undersøkelsen skal gjøres før rettssaken kan saken bli utsatt i minst en måned. Det var i utgangspunktet ventet at saken skulle starte 19. januar.

Dersom undersøkelsen viser at Mijailovic lider av en alvorlig psykisk sykdom, kan han unngå fengselsstraff og i stedet bli dømt til rettspsykiatrisk forvaring, skriver Aftonbladet.

Søkte etter hjelp
Overlege Kerstin Laurén-Stensåsen foretok allerede 30. september en psykisk undersøkelse av Mijailovic, og slo da fast at det var sannsynlig at 25-åringen lider av en sinnssykdom.

- Dette er en gutt som har søkt etter hjelp, sa hun til Aftonbladet etter å ha pratet med Mijaiilovic.

Hun fortalte også at Mijailovic hadde søkt om psykiatrisk hjelp både før og etter drapet.

Tilståelsen viktig i tiltalen
Også selve rettssaken blir helt annerledes nå når det foreligger en tilståelse. Den muntlige bevisføringen kan minimeres, og alle vitnene vil ikke trenge å forklare seg.

Mandag neste uke tar Blidberg trolig ut tiltalte mot Mijailovic. Den kommer også til å bli svært forskjellig fra det man kunne vente seg uten en tilståelse.

- Etter det jeg kan forstå kommer bevismaterialet til å bli helt annerledes enn hun hadde tenkt seg tidligere, sier forsvarer Peter Althin.

Tirsdagens forhør der tilståelsen kom, vil bli et av hovedbevisene mot Mijailovic.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag