*Nettavisen* Nyheter.

Skålte for uavhengighet

Valgvinner i Kosovo, Hashim Thaci, sier han vil erklære uavhengighet innen få uker.

19.11.07 13:38

Thaci er en tidligere geriljakriger i Kosovo, og har stått knallhardt på kravet om uavhengighet for provinsen. Etter valgseieren lovet Thaci at parlamentet vil erklære uavhengighet kort tid etter 10. desember. Det er fristen USA, Russland og EU har gitt seg selv til å finne en løsning mellom Serbia og Kosovos albanske befolkning.

Serbia regner Kosovo som en historisk viktig serbisk provins, og ser ut til å få med seg Russland på å gå mot løsrivelse. Kosovo er nå under FN-kontroll, etter at Nato gikk til luftkrig mot Serbia i 1999.

Ifølge BBC står USA, EU og Russland langt fra hverandre når det gjelder å finne en endelig løsning. Valgseieren til Hashim Thaci vil ikke gjøre det enklere å forhindre at kosovo-albanerne søker uavhengighet, uten å ha en internasjonal avtale på plass.

Økt fare for konflikt
Det vil gjøre situasjonen spent for Kosovos serbiske minoritet, som utgjør 10 prosent av befolkningen. Mange frykter at radikale serbiske grupper da vil erklære uavhengighet innenfor Kosovo.

I helgas parlamentsvalg var de fleste store partiene enige om veien framover mot uavhengighet. Økonomien i provinsen er fullstendig avhengig av internasjonal støtte, noe som også gjør mange albanerne lunkne til fremtidsutsiktene for et uavhengig Kosovo.

Valgdeltakelsen var på kun 45 prosent, og Serbia sendte klare signaler til provinsens 120,000 serbere om ikke å delta i valgene, ifølge BBC.

- Vårt nye århundre er begynt
Hashim Thaci, som leder det Demokratiske partiet, er ventet å bli Kosovos statsminister.

- Med vår seier begynner det nye århundre. Vi har vist at Kosovo er klar for å ta steget mot frihet og uavhengighet, sa Thaci.

Kosovo var på 90-tallet ledet av den moderate Ibrahim Rugova som senere ble tvunget ut av Thacis militante parti.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.