RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skålte i champagne

Sist oppdatert:
De 15 marinesoldatene hadde byttet ut dressene fra Iran da de ankom London.

Etter over seks timers flytur, landet marinegastene på Heathrow i London ved 13-tiden norsk tid torsdag. De 15 britene har vært holdt fanget i Iran i nesten to uker, etter at de angivelig krenket iransk farvann fredag 23. mars.

Omgitt av strengt vakthold, stoppet de 15 opp i noen minutter slik at pressen kunne ta de første bildene av marinegastene etter at de ankom Storbritannia.

Les også:Fangene ble VIP-gjester

Godt humør
Ifølge Sky News' korrepondent, som fikk plass på det kommersielle British Airways-flyet de 15 fløy med fra Teheran, var marinegastene i godt humør.

- De drikker champagne og ler mye, sa han til Sky News.

Soldatene skal ha klappet høylytt da flyet landet, ifølge Sky News.

Soldatene har også skiftet klær i løpet av flyturen. De har tatt av seg de skreddersydde dressene de fikk av Iran til marineuniformer.

«De drikker champagne og ler mye»

Sky News' medarbeider var med på flyturen

Fra Heathrow vil soldatene bli flydd i militærhelikopter til en marinebase nord i Devon, der de vil få medisinsk sjekk og blir debriefet før de blir gjenforent med sine respektive familier.

Ifølge en talsmann for marinen vil det være snakk om timer før de er ferdig klarert, melder Sky News.

Skår i gleden
Blair sa torsdag at han er glad for at soldatene har kommet trygt hjem. Han vektla de diplomatiske samtalene som har pågått.

- Det ville vært naivt å tro at våre folk ville blitt løslatt uten at vi både hadde hatt dialogen med Iran og samtidig opprettholdt presset, sa statsminister Tony Blair i en fjernsynsoverført tale da de 15 soldatene landet på Heathrow.

«Dette er en dag både for glede og sorg»

Tony Blair - fire briter ble drept i Irak torsdag

- Dette er en dag både for glede og sorg, sa Blair videre da flyet med de frigitte britiske soldatene landet på Heathrow.

Han siktet til nyheten om at fire britiske soldater ble drept av en veibombe i Irak torsdag. Seks britiske soldater har dermed mistet livet i Irak siden søndag, noe som gjør dette til den verste uken noensinne.

Fikk gave
Britene gikk på flyet med gave fra Irans president og skreddersydde dresser.

De reiste med et kommersielt British Airways-fly tilbake til hjemlandet.

Like før de gikk om bord i flyet, fikk alle britene en personlig gave av president Mahmoud Ahmadinejad, melder det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Spent forhold
Britene har blitt holdt fanget i Iran i nesten to uker, noe som har skapt en spent situasjon mellom de to landene.

Iran har beskyldt soldatene for å ha oppholdt seg i iransk farvann, mens Storbritiannia på sin side har nektet for dette og har hele tiden sagt at de var i irakisk farvann da de ble tatt til fange.

Onsdag kunngjorde Irans president Mahmoud Ahmadinejad at britene skulle bli løslatt, etter dager med intense forhandlinger mellom Iran og Storbritannia.

Begge parter hevder at de kom ut av situasjonen med æren i behold.

Les også: - Britene settes fri

Les også: Iran tilbyr diplomatisk løsning

Les også: Blair: - Går mot rask løsning

Les også: - Unnskyld, Iran

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere