RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skandale-sykehuset

Tre ganger er psykiatriske pasienter fra Ryhov sykehus blitt innblandet i drapssaker. Nå skal sykehuset granskes.

Torsdag ble en 27-åring, som tidligere var pasient ved Ryhov, pågrepet og siktet for drapet på åtte år gamle Tobias. Knivdrapet på den lille gutten har rystet Sverige.

- Dette er helt forferdelig for oss, sier administrasjonssjef Johan Björk ved Ryhov-sykehuset utenfor Jönköping i Sverige til Dagens Nyheter.

Men barnedrapet er ikke første gang en pasient fra den psykiatriske avdelingen på Ryhov er involvert i en drapssak. På få måneder har det skjedd tre ganger.

Sykepleier knivdrept
Foruten den nå drapssiktede 27-åringen, ble en eldre mann avvist ved den psykiatriske avdelingen ved sykehuset i januar. Den samme natten han hadde søkt hjelp, ble han funnet død sammen med kona i parets leilighet.

Politiet mener at han først tok livet av kona, før han begikk selvmord.

Og i oktober i fjor gikk en amok med en kniv på psykiatrisk avdeling. Med en rekke hugg tok han livet av en 53 år gammel mannlig sykepleier. Pasienten hadde nettopp kommet tilbake til sykehuset etter endt permisjon.

Full granskning
Nå skal den svenske Socialstyrelsen granske sykehuset. Særlig utskrivingen av 27-åringen som er siktet for å drept lille Tobias, vil bli gjenstand for granskning.

- Denne saken er svært alvorlig dersom opplysningene stemmer. Vi vil se på saken og ta kontakt med sykehusets overlege for å få en redegjørelse for hva som er blitt gjort i saken, sier Ulla Fryksmark ved Socialstyrelsen til Sveriges Radios Ekot.

Den drapssiktede 27-åringen ble i 2004 dømt for mordbrann, og ble idømt tvungen psykiatrisk behandling. Sykehuset mente imidlertid han var blitt frisk nok til å bli utskrevet. Det er denne avgjørelsen det nå stilles spørsmålstegn ved.

- Virker svært forvirret
27-åringen har i avhør nektet for å ha drept Tobias. Politiet opplyser at mannen er åpenbart psykisk syk.

- Han snakker bare tull og husker ingenting. Han virker svært forvirret. Vi vurderer hans helsetilstand før vi tar stilling til når vi kan avhøre ham igjen, sier politiførstebetjent Lennart Wennblom ved politiet i Jönköping til Dagens Nyheter.

Politiet skal ha funnet det de mener er drapsvåpenet, som nå er til kriminalteknisk undersøkelse. Den siktede mannens DNA-profil vil også bli sjekket opp mot et lignende drap i Linköping.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere