Gå til sidens hovedinnhold

«Skandale-video» av USAs yngste kongressmedlem Alexandria Ocasio-Cortez slo tilbake

Hengt ut som «en tosk og Amerikas favoritt-kommunist». Nå hylles hun på sosiale medier.

Torsdag ble Alexandria Ocasio-Cortez (29) tatt i ed som medlem av Representantenes hus i USA. Dagen før la en anonym Twitter-bruker ut en video av kongresskvinnen i et forsøk på å ydmyke og sverte Ocasio-Cortez, som er tidenes yngste kvinne i Kongressen.

Men det som skulle være en 30 sekunder lang «skandale-video», hadde en helt annen effekt enn det som var tiltenkt.

Hylles

Videoen ble en umiddelbar hit, og nå hylles kongresskvinnen av tilhengere på sosiale medier, melder CNN.

Videoklippet stammet fra en høyreorientert Twitter-konto som forsøkte å spre en angivelig skandalevideo av Ocasio-Cortez som danser - med hensikt å sverte den ferske kongresskvinnen, skriver Huffington Post.

«Her er Amerikas bedrevitende favoritt-kommunist, som oppfører seg som den uvitende tosken hun er, skriver den anonyme Twitter-brukeren.

Twitter-innlegget er i ettertid blitt slettet.

Les også: Disse fem kvinnene er historiske

Danser på taket

Videoen ble filmet da Ocasio-Cortez studerte på Universitetet i Boston i 2010 og viser henne danse på taket til universitetsbygningen. Ocasio-Cortez og hennes medstudenter danser til sangen Lisztomania av bandet Phoenix. Dansevideoen er en direkte hyllest av en gitt scene i den klassiske åttitalsfilmen The Breakfast Club.

Originalvideoen er over fire minutter lang og ble postet på YouTube for åtte år siden.

Får støtte fra kjendiser

Demokraten Ocasio-Cortez har fått massiv kritikk fra høyresiden i USA siden hun ble valgt inn som kongresskvinne for New Yorks 14. distrikt. Ocasio-Cortez er en tilhenger av tidligere presidentkandidat Bernie Sanders og jobbet for ham under valgkampen i 2016.

Ocasio-Cortez får også støtte fra kjendiser for dansevideoen. Skuespiller Russell Crowe sier dansingen er «fantastisk», skriver The Guardian.

«Jo flere politikere vi har som er som AOC, jo raskere kommer alle til å danse,» skrev han på Twitter.

Ocasio-Cortez får også støtte fra The Breakfast Club-stjernen Ally Sheedy.

«Jeg elsker «teamAOC,» skrev Sheedy på Twitter.


Ocasio-Cortez er selv en aktiv deltager på sosiale medier, og har 1,7 millioner og 1,2 millioner følgere på henholdsvis Twitter og Innstram.

Ocasio-Cortez anses å være et friskt pust i det ellers aldrende Demokratiske partiet.

- Muren kommer

Samtidig som Demokratene nå overtar flertallet i Representantenes hus, pågår det en politisk disputt om president Donald Trumps omstridte plan om å sette opp en mur langs grensen til Mexico.

Trump valgte ikke å godkjenne statsbudsjettet 22. desember, noe som har kastet landet ut i en delvis nedstengning i statlig sektor. Årsaken er at det ikke var bevilget penger i budsjettet til Trumps mur. Trump krever fem milliarder dollar til muren.

Torsdag postet han en slags filmplakat av seg selv på Instagram med følgende påskrift: «Muren kommer». Tittelen har samme font som «Game of Thrones», hvor begrepet «Vinteren kommer» blir regelmessig brukt gjennom hele den populære serien.

Så lenge Trump og lederskapet i Det demokratiske partiet ikke makter å enes om et budsjett, vil nedstengningen i statlig sektor vedvare. Trump ser ikke ut til å ville vike med det aller første.

- Utad virker det hele helt fastlåst, men ikke godt å si hva som skjer i kulissene, uttalte USA-ekspert og postdoktor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, til Nettavisen torsdag.

- Det kan foregå forhandlinger mellom presidentens rådgivere og kongresstoppene. Det ville ikke overraske meg om visepresident Pence, Jared Kushner, stabssjef Mick Mulvaney er i hemmelige samtaler med Chuck Schumer (Demokratenes leder i Senatet) og Nanci Pelosi (leder for Representantenes hus), sa Mjelde.

Les også

Ambassaden i Oslo rammet av USAs «shutdown»

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere