Skaper svensk romfarts-historie

Nasa har nå gitt klarsignal for oppskytningen av romfergen hvor en svensk astronaut skal være med.

30.11.06 09:07

Like etter midnatt tok Nasa den endelige beslutningen om å skyte opp Discovery ut i verdensrommet fra Kennedy Space Center i Florida den 8. desember. Dermed er alt tilrettelagt for at astronauten Christer Fuglesang (49) blir den aller første svensken i verdensrommet.

Går i karantene
Besetningen på syv mann må nå klargjøre seg til oppskytningen neste uke.

- Astronautene kommer i morgen til å gå i karantene. Det betyr at de avslutter sin formelle trening, sier Johan Marcopoulos ved det svenske romfartsbyrået til Aftonbladet.

Discoverys oppdrag blir blant annet å frakte utrustninger til Den internasjonale romstasjonen. Svenske Christer Fuglesang skal etter planen utføre to romfartsvandringer i løpet av sitt første besøk i verdensrommet.

Analysere arbeidet
Før romfergen vender tilbake til jorden, skal den ta en tur rundt Den internasjonale romstasjonen slik at astronautene skal kunne fotografert og analysert det arbeidet som er gjort på utsiden, skriver Dagens Nyheter.

En av astronautene, Sunita Williams, kommer til å bli igjen på romstasjonen for å avløse Tom Reiter som har vært der siden juli 2006.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.