*Nettavisen* Nyheter.

Skarp amerikansk børsnedgang

De amerikanske børsene endte markant ned etter at renter og olje klatret.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Onsdag opplevde de amerikanske børsene sin andre sesjon på rad med kraftig nedgang, og den fortsatte videre torsdag. Markedsrentene stiger og utsiktene for at sentralbanken skal kutte rentene blir stadig dårligere.

NA24 - din næringslivsavis

Rentefrykten har preget de siste dagene i USA. I første kvartal økte arbeidskostnadene i USA og det øker presset på inflasjonen. Markedsrentene har allerede reagert på renteutsiktene og dette gir press på aksjemarkedet da det blir mer interessant og spekulere iblant annet obligasjonsmarkedet. Sammen med den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernankes advarsler om oppsiderisikoen for inflasjonen har dette vekket inflasjons- og rentespøkelset.

Les mer: Amerikansk rentegalopp

Frykten har spedt seg videre til andre børsmarkeder og i dag fulgte sentralbanken i New Zealand opp med å heve renten til åtte prosent. Men Englands sentralbank valgte imidlertid å la renten være på 5,5 prosent på sitt rentemøte.

Det er ventet at Costco Wholesale og Limited Brands vil være i fokus etter at de slo analytikernes forventninger om salget i mai. Costco rapporter om en økning på syv prosent i forhold til april og flere andre detaljister kan vise til en pen økning sammenlignet med måneden før.

PepsiCo og PepsiAmericas har gått sammen om å sikre seg 80 prosent av den ukrainske juiceprodusenten Sandora for 542 millioner dollar.

En investeringsgruppe inkludert Blackstone Group har hevet budet på Biomet til 11,4 milliarder dollar, eller 46 dollar per aksje. Det økte budet kommer samtidig som at et tidligere bud på 44 dollar har blitt anbefalt avslått.

Vodafone Group steg i London etter at en aksjonær anbefalte at selskapet øker gjeldsbyrden og øker sin andel på 45 prosent i mobilselskapet Verizon Wireless.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd kom inn på 309.000 som er 1.000 færre enn forrige måned og det som var forventet av tallknuserne.

Markedsrentene fortsetter å stige. Den viktige renten på tiårige statsobligasjoner er oppe i 5,1 prosent. Den lå på 4,98 prosent onsdag kveld.

Oljeprisen klatret tidligere torsdag etter at tyrkiske styrker tok seg inn i de kurdiske områdene i Nord-Irak. Dette øker risikopremien og sammen med frykten for orkansesongen er dette med på å sende oljeprisen oppover.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi g levering i juli, 66,94 dollar fatet. Dette er en økning på 98 cents eller 1,5 prosent.

De amerikanske raffineriene opererte på 89,6 prosent av kapasiteten i forhold til uken før, ifølge amerikanske energimyndigheter. Raffinerier i Texas, Illinois og Alberta har alle uventet måttet kutte i produksjonen den siste tiden.

- I dette miljøet kommer vi til å se overdimensjonerte reaksjoner på selv de minste raffineriglippene. Med raffinerier som går på under 90 prosent av kapasiteten er det null rom for feil, sier en risikokontrollør, ifølge Bloomberg.

De amerikanske bensinlagrene var i uken som endte 1. juni 5,3 prosent under gjennomsnittet i samme periode de siste fem årene. Lagrene steg med 3,51 millioner fat til 201.5 millioner fat.

Dagens nøkkeltall:
Dow -1,48% til 13.266,73

Nasdaq -1,77% til 2.541,38

S&P 500 -1,76% til 1.490,74

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.