*Nettavisen* Nyheter.

Skattejakt i rommet

Foto: (AFP/Nasa/Scanpix)

Hubble-teleskopet er i full gang med å forberede nye rom-ekspedisjoner til Månen med mennesker om bord. Se romteleskopets siste bilder her.

23.10.05 14:16

Med NASAs satsing på å vende tilbake til Månen med mennesker er det en fornyet interesse for å kartlegge ressurser på Månen.

Populært sagt leter Hubble blant annet etter luftmuligheter til fremtidige astronauter. Nærmere bestemt er det snakk om leting etter ressurser som kan være nyttige for astronauter. Et eksempel er områder med oksygenholdnige mineraler, som titanoksid-bestandig ilmenitt. Fra slike mineraler kan man utvinne oksygen.

Unik fototeknikk
At nettopp Hubble-romteleskopet er involvert, kan forklares med teleskopets avanserte kartleggingskamera. Kameraet har en helt spesiell evne til å ta bilder i ultrafiolett lys.

I august 2005 ble Hubble brukt til å ta bilder av utvalgte områder på måneoverflaten, for å kartlegge variasjoner i mineralsammensetningen der. Disse observasjonene vil ifølge Norsk Astronautisk Forening telle med når man skal finne landingssteder ved fremtidige bemannede måneferder.

Blant de fotograferte områdene er for eksempel Aristarchus-platået med omgivelser, og landingsområdene til Apollo 15 og Apollo 17.

- Fra de to siste har man jo prøver, slik at man der har god kjennskap til den faktiske sammensetningen av mineraler. Ved å sammenholde det man vet fra måneprøvene med observasjonene Hubble-romteleskopet har gjort, kan man lettere tolke bilder tatt av områder som man ikke har prøver fra, forklarer Erik Tronstad på vegne av Norsk Astronautisk Forening.

Spennende platå
Aristarchus-platået er et av de områdene på Månen som interesserer forskere aller mest. Grunnen er at det innenfor et forholdsvis lite område er flere typer geologiske strukturer å spore der, fra nyere kratere til gamle riller som antas å ha blitt formet av flytende lava.

Platået ligger om lag to kilometer over det omkringliggende slettelandet. Aller mest iøyenfallende på platået er Aristarchus-krateret. Det digre krateret er om lag 42 kilometer i diameter og cirka tre kilometer dypt. Alderen er anslått til å være på mellom 100 og 900 millioner år. Dermed er krateret et av de yngste og største på Månen.

På platået er det flere riller, strukturer som likner på elvedaler og som er dannet ved at lavarør har kollapset. Videre er det der vulkanske materialer som er blitt slynget ut i voldsomme vulkaneksplosjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag