RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skattesnylternes skrekk

(Faksimile: Norddeutsche Neueste Nachrichten)
Sist oppdatert:
Denne mannen sitter med informasjon som kan avsløre mulige norske skattesnyltere i Liechtenstein.

Norske skattemyndigheter vil få fullt innsyn dersom det dukker opp norske navn i en ny tysk skatteskandale.

Det lover påtalemyndigheten i den nordtyske byen Rostock, der en ny skatteskandale kan være under oppseiling.

Førstestatsadvokat Peter Lückemann bekrefter overfor Nettavisen at de forhandler om å få overlevert en DVD med detaljer om tusenvis av kontoer i Liechtenstein. Eventuelle norske navn vil bli oversendt til norske myndigheter, sier Lückemann.

Mellom fire og fem milliarder
- Når vi får tak i denne informasjonen vil vi gå gjennom alt for å finne ut om personene har forgreininger til Norge eller andre land. Dersom det stemmer vil vi overlevere dataene til landet der den kriminelle handlingen blir begått, sier Lückemann.

Han kjenner ikke hvilke nasjonaliteter som er nevnt i listene, men har fått opplyst at mellom fire og fem milliarder euro skal være syltet ned på kontoene. Tyske skattemyndigheter er klare til å sjekke kontolistene mot skatteregisteret.

Dersom skattemyndighetene får kloa i kontoinformasjonen, kan Tyskland stå overfor en skatteskandale dobbelt så stor som den som rystet landet i februar. Den utløste en bølge av straffesaker mot kunder som hadde penger i banken LGT, som er drevet av fyrstefamilien i Liechtenstein.

Skandalen førte til at norske skattemyndigheter ba om innsyn i eventuelle lister fra Liechtenstein.

Usikker framtid for snyltere
Milliardspillet som nå utspiller seg i Rostock kan få rikinger fra hele Europa med skjulte formuer i Liechtenstein til å skjelve i buksene.

Det hele startet i 2005. Voldsdømte Michael Freitag (48) og kompisen Thomas K (43) hadde på ukjent vis fått tak i kontoinformasjonen fra Lichtensteinischen Landesbank (LLB). Banken lover sine kunder full diskresjon og nekter å gi ut kontoinformasjon til skattemyndighetene. Dette gjorde lista som Freitag hadde fått tak i svært verdifull som et verktøy for utpressing.

Freitag begynte å oppsøke bankens rike kunder i Tyskland og Sveits for å presse dem for millioner av euro for å «selge tilbake» millionærens egen kontoinformasjon, ifølge Spiegel.

Troverdigheten til banken LLB var på spill. Banken betalte også ut rundt 72 millioner norske kroner for ei liste med 1600 tyske kunder. Samtidig hyrte banken inn et sikkerhetsfirma som ble satt til å fotfølge Freitags bevegelser, ifølge Spiegel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Langt rulleblad
Påtalemyndighetene fattet interesse da Freitag satte inn over ti millioner kroner i en bank i Rostock. Han ble arrestert mistenkt for hvitvasking, men senere løslatt. Da sikkerhetsfirmaet presenterte beviser mot Freitag ble han arrestert igjen, og da tok også påtalemyndighetene opp jakten på DVD-en.

For storbanken LLB, som det norske oljefondet har investert penger i, er det viktig å unngå at myndighetene får tak i kontoinformasjonen.

De håper at bevisene mot Freitag, samt hans kriminelle rulleblad, vil gjøre det juridisk umulig å få til en avtale med Freitag.

- Vi kan for vår del ikke se for oss en slik «avtale». Utpresseren har et langt kriminelt rulleblad. Det vil være svært juridisk komplekst for en stat å «kjøpe» informasjon fra en så alvorlig kriminell med et langt rulleblad, sier Josef Fehr, administrerende direktør i LLB til Financial Times.

Ifølge statsadvokat i Rostock, Peter Lückemann, vil det imidlertid være opp til byretten i Rostock å avgjøre om en avtale kommer i stand.

- Vi har hatt samtaler med Freitags advokat, og han har fått fortalt hva han forventer i bytte mot denne informasjonen. Foreløpig er dette langt fra hva vi kan tilby men vi fortsetter forhandlingene, sier Lückemann til Nettavisen.

Han bekrefter at påtalemyndighetene har kommet med et mottilbud, uten å gå i detaljer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere