*Nettavisen* Nyheter.

Skeptisk til europeisk CIA

EU-landene planlegger en felles etterretningsstab for å forbedre hysj-samarbeidet i Europa. Norge er skeptisk til et "europeisk CIA" .

19.03.04 19:39

EU-landene var samlet til krisemøte i Brussel fredag for å drøfte felles tiltak etter bombeaksjonene i Madrid som krevde 201 menneskeliv.

EUs justis- og innenriksministere er enige om å vurdere en første felles "etterretningskapasitet" i EU for å forbedre utvekslingen av informasjon om terrorisme.

En slik stab kan bli underlagt en ny antiterrorsjef i EU, som skal jobbe for EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana.

Noen mindre land ønsker at EU på sikt utvikler en felles e-tjeneste for utveksling og analyse av etterretning, mens de store er skeptiske.

Skeptisk til CIA
EUs terrorplaner kan få konsekvenser for Norge, som er med i EUs grensekontrollsamarbeid gjennom Schengen-avtalen. Diskusjonene i Brussel følges derfor tett.

- Vi har et nært samarbeid med etterretningstjenester i både EU-land og i NATO. Samarbeidet mellom vestlige etterretningsnasjoner er intensivert etter 11. september. Slik vi ser det, er det ikke behov for noe europeisk CIA, og Norge har heller ikke noe ønske om å delta, sier statssekretær Jørn Holme i Justisdepartementet (V).

Holme understreker at han ikke kjenner EUs beslutninger i detalj, men han har en klar holdning.

- Det viktige er at europeiske land forbedrer utvekslingen av etterretning, og det kan gjøres uten at det opprettes et nytt byrå, sier han.

– Nye påfunn
EU-landene drøftet fredag flere tiltak for å bekjempe terrorisme i Europa. Blant annet er det foreslått en ny kollektiv sikkerhetsgaranti for EU-land, samt at EU oppretter en felles EU-database over terrormistenkte og tidligere dømte personer.

Ikke alle EU-land støtter de nye forslagene:

- Det vi trenger, er handling og oppfølging av tiltak som vi alt har vedtatt, sa den britiske innenriksministeren David Blunkett.

I stedet for å komme med nye påfunn, bør EU-landene følge opp vedtak som allerede er gjort i kampen mot terrorisme, sa Blunkett.

Verken Tyskland, Italia, Hellas, Østerrike eller Nederland har eksempelvis vedtatt den europeiske arrestordren, som EU-landene ble enige om etter 11. septemberangrepene i USA i 2001. Arrestordren skal gjøre det lettere å utlevere terrormistenkte over landegrensene.

Norge vil med
Norge forhandler nå med EU for å delta i samarbeidet om en felles arrestordre. Men statssekretær Jørn Holme vil ikke si hvilke andre av de nye EU-tiltakene Norge vil knytte seg opp til.

- EU viser en romslig og inviterende holdning til Norge i justispolitiske spørsmål. Justisminister Odd Einar Dørum er invitert av sine kolleger til møte i Brussel 30. mars. Da skal grensekontroll og terrortiltak drøftes, sier Holme.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag